Zupa wiśniowa - przepis na przysmak z dzieciństwa. Słodkie danie, którego trzeba próbować

Zupa wiśniowa - przepis, który musisz wypróbować jeszcze tego lata. Pachnie letnią słodyczą i smakuje obłędnie. Jak ją przygotować, by była jak najlepsza? Wypróbuj tę recepturę.

Lato to okres, w którym mamy dostęp do wielu pysznych i świeżych warzyw oraz owoców. Dlatego też warto wykorzystać go w pełni. Zupy owocowe świetnie sprawdzą się w wakacje. Będą orzeźwiające i kolorowe.

Zobacz wideo Jak mrozić owoce? Jak usunąć plamę z truskawek? Jak pozbyć się pestek z czereśni? Rozwiązujemy letnie problemy

Zupa wiśniowa - przepis na przysmak z dzieciństwa. Lista składników jest bardzo prosta

Składniki na zupę wiśniową:

  • 600 g wiśni,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • Laska lub łyżeczka cynamonu,
  • 300 g makaronu.

Więcej przepisów idealnych na lato znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na pyszną zupę wiśniową. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  • Aby zupa była smaczna i nie sprawiała kłopotów w jedzeniu, wydryluj wiśnie.
  • Następnie zalej je wodą, dodaj cynamon, sól, cukier oraz goździki.
  • Gotuj składniki przez około 20-30 min.
  • Ugotuj makaron. Doskonale sprawdzą się kolanka, świderki lub muszelki.
  • Wymieszaj mąkę ziemniaczaną wraz ze słodką śmietanką i dodaj do gotującej się zupy.
  • Zupa wiśniowa najlepiej smakuje podana z makaronem. Jeśli jednak chcemy, by była orzeźwiająca i smakowała obłędnie, należy pamiętać, że nie może być za gorąca. Wielu osobom najbardziej smakuje zimna.

Przepis na zupę wiśniową jest przepis idealny dla łasuchów, którzy uwielbiają słodycze i mogą je jeść całymi dniami. Najlepsze jest to, że zupę wiśniową przygotujesz błyskawicznie. Przepis jest niezwykle prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności. Tego rodzaju obiad z pewnością posmakuje każdemu. Spróbuj i ty. Gwarantujemy, że będziesz przygotowywać ją każdego lata.

Więcej o: