Ogórki małosolne - przepis babci. Zadbaj o proporcje, a będą chrupiące i wyjdą palce lizać

Ogórki małosolne z przepisu babci przypomną ci smak dzieciństwa. Jeśli zastosujesz się do niego krok po kroku, to wyjdą obłędne. Musisz jedynie pamiętać o dobrych proporcjach.

Ogórki małosolne to przepyszna chrupiąca przekąska, która jest fantastycznym dodatkiem do kanapek i obiadów. A co najlepsze - przygotujesz je ekspresowo. Poznaj przepis, dzięki któremu wyjdą idealne.

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Ogórki małosolne - przepis babci. Nie zapomnij o tych składnikach

Składniki:

  • 1 kilogram ogórków na 1 litr zalewy
  • Zalewa - 1 łyżka soli na 1 litr wody
  • Korzeń chrzanu o długości ok. 8-10 cm pokrojonego na kawałki
  • 7 ząbków czosnku
  • 5-6 gałązek kopru razem z baldachami

 Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sałatka z ogórków na zimę do słoikaSałatka z ogórków na zimę do słoików. Przepis na zalewę jest najprostszy na świecie

Przepis na ogórki małosolne krok po kroku. Zadbaj o dobre proporcje

Sposób przygotowania:

  1. Wlej litr wody do garnka i dodaj czubatą łyżkę soli. Wodę zagotuj, a następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia, gdyż ogórki małosolne zalewany zimną wodą.
  2. Ogórki włóż do miski z zimną wodą. Następnie dokładnie je umyj i obetnij końcówki. Żeby małosolne szybciej nabrały oczekiwanego smaku, możesz w każdym ogórku zrobić dwa pionowe nacięcia o długości ok. 2-3 cm.
  3. Do sterylnego i suchego słoika wrzuć na dno połowę gałązek kopru, oraz kilka kawałków korzenia chrzanu. Dodaj także ząbki czosnku przekrojone na pół. Ogórki należy układać w naczyniu pionowo, jeden obok drugiego, ale niezbyt ściśle - powinny swobodnie pływać w zalewie.
  4. Między ogórki włóż resztę chrzanu i czosnku, a wierzch przykryj pozostałymi gałązkami kopru. Następnie zalej całość zalewą, a na wierzch słoika lub kamionki połóż talerzyk. Zakręcanie naczynia nie jest obowiązkowe. Dzięki dostępowi do powietrza fermentacja będzie znacznie szybsza i łatwiejsza.
  5. Słoik z ogórkami odstaw w zaciemnione miejsce. Ogórki małosolne powinny być gotowe po trzech, pięciu dniach, w zależności od temperatury pomieszczenia.

Tak przygotowane ogórki małosolne będą pyszne i chrupiące. Receptura babci sprawdza się doskonale, ale trzeba pamiętać o stosowaniu się krok po kroku do przepisu. 

Więcej o: