Wiele osób po białą kiełbasę sięga tylko w okresie wielkanocnym. Jest bardzo aromatyczna, a to głównie za sprawą przypraw - majeranku i czosnku - które w procesie produkcji dodawane są do mięsa wieprzowego. Z białej kiełbasy można zrobić smakowity farsz do pierogów, ale nie jest to oczywiście jedyny sposób serwowania przysmaku.
Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem
Biała kiełbasa pieczona - smakowita przekąska na Wielkanoc. Lista składników
Świąteczny żurek z jej dodatkiem jest wyśmienity i aromatyczny, ale równie dobrze smakuje biała kiełbasa pieczona w sosie z dodatkiem miodu i piwa. Do przygotowania dania będą potrzebne następujące składniki:
- 1 kg białej kiełbasy
- 100 ml piwa
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki musztardy
- 2 cebule
- 200 g wędzonego boczku
- przyprawy: pieprz, majeranek
Biała kiełbasa w piwie z dodatkiem majeranku - jak przygotować popisowe danie?
Przygotowanie przekąski jest banalnie proste. Biała kiełbasa w piwie niemal robi się sama. Poniżej szczegółowa instrukcja:
- Cebule obieramy i kroimy w piórka
- Układamy na dnie naczynia żaroodpornego
- Na cebuli układamy kiełbasę
- W szklance mieszamy ze sobą piwo, miód, sos sojowy, musztardę oraz przyprawy - pieprz i majeranek
- Sosem polewamy kiełbasę
- Na wierzchu układamy pokrojony w kostkę boczek
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny (przez pierwszą połowę czasu pod przykryciem, później bez)
Zobacz też: Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to must have na święta. Najlepiej smakuje z dodatkiem specyficznej cebuli
Biała kiełbasa - przepisy na świąteczny obiad. Na Wielkanoc podaj pierogi
Nie każdy wie, w jaki sposób może być wykorzystana biała kiełbasa. Przepisy z jej udziałem mogą się jednak okazać strzałem w dziesiątkę, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się na uwielbiane przez wielu pierogi. Poniżej lista składników niezbędnych do przygotowania tego wielkanocnego obiadu.
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml gorącej wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli
Na farsz:
- 500 g białej kiełbasy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka majeranku
Przepisy na białą kiełbasę - przygotowanie świątecznych pierogów krok po kroku
Przygotowanie dania jest trochę czasochłonne, dlatego najlepiej zabrać się za pracę odpowiednio wcześniej. Przepis na białą kiełbasę jako składnik nadzienia do pierogów jest jednak warty wypróbowania, bo pierogi to przecież nasze dobro narodowe. Poniżej instrukcja przygotowania ciasta:
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, stopniowo dodajemy wodę i pozostałe składniki
- Zagniatamy tak długo, aż powstanie gładkie jednolite ciasto
- Ciasto przykrywamy ścierką i bierzemy się za przygotowanie farszu
Biała kiełbasa - przepis na farsz do pierogów
Cebula, czosnek i majeranek - to w towarzystwie tych produktów najlepiej smakuje biała kiełbasa. Przepis na farsz jest następujący:
- Białą kiełbasę wyjmujemy z osłonek i rozdrabniamy widelcem
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane
- Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek
- Gdy się zarumienią dodajemy także kiełbasę
- Smażymy przez chwilę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem
- W dalszej kolejności zabieramy się za formowanie pierogów. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy.
- Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 4-5 minut.
Parzenie białej kiełbasy na Wielkanoc. Zaskocz swoich gości
Nasza ostatnia propozycja to biała kiełbasa zawinięta w ciasto francuskie. Do przygotowania przekąski będą potrzebne następujące składniki:
- 500 g białej kiełbasy
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Zanim przejdziemy do przygotowania przystawki, należy przeprowadzić parzenie białej kiełbasy. Kiełbasę umieszczamy w gorącej (niewrzącej) wodzie na 15-20 minut. Kolejne kroki przedstawiają się następująco:
- Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w prostokąty
- Na każdym prostokącie układamy kawałek białej kiełbasy i szczelnie zawijamy
- Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy przyprawami
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
- Pieczemy przez 20 minut
Robisz białą kiełbasę na Wielkanoc? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.