Michał Korkosz, znany bardziej jako Rozkoszny, to twórca internetowy i autor uznanych i uwielbianych przepisów kulinarnych. Urodził się w 1998 roku i pochodzi z Rzeszowa, a kuchnia jest jego pasją od najmłodszych lat. Które dania w kuchni polskiej zachwycają go najbardziej?
Choć dla wielu osób polska kuchnia to przede wszystkim mięso i produkty mączne, a zwłaszcza pierogi, zdaniem Rozkosznego coś innego absolutnie wyróżnia ją na tle innych. Według twórcy są to nasze rodzime zupy. - Bardzo duży potencjał widzę w zupach. Moim zdaniem wyróżnia nas to na tle innych krajów. Mamy tych zup bardzo dużo i są fantastyczne — powiedział w rozmowie z Haps.pl. Twórca w szczególności wyróżnił jedną, która jego zdaniem jest niczym japoński ramen. I wbrew pozorom nie chodzi o rosół, pomidorową, czy ogórkową, a o potrawę niekoniecznie docenianą, niekiedy traktowaną wręcz po macoszemu i przygotowywaną jedynie na święta.
Najmniej docenionym daniem z kuchni polskiej według Michała Korkosza jest żurek, który króluje na stole w Wielkanoc. - Oczywiście wszyscy jemy go na święta, ale traktujemy trochę po macoszemu — powiedział w rozmowie z o2, dodając, że choć nie jest to potrawa "instagramowa" czy najpiękniejsza po słońcem, zdecydowanie warto dać mu szansę. - Czy za granicą można zjeść cokolwiek podobnego do żurku? Zupę na żytnim zakwasie, z ziemniakami, jajkiem [...]? Możemy go interpretować, jak chcemy i uważam, że to jest coś niesamowitego — zachwycał się. W rozmowie z naszą redakcją wrócił też do chwili, gdy przygotował zupę w Hiszpanii. - Pamiętam, jak serwowałem ludziom żurek, gdy mieszkałem w Madrycie. Wszyscy byli oniemiali z zachwytu. Twierdzili, że to totalnie odjechana zupa. W Japonii mają ramen, my mamy żurek — przyznał w rozmowie z naszym serwisem.
Michał Korkosz od 2016 roku prowadzi jednego z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych blogów kulinarnych w sieci. Na swoim koncie ma dwie książki z przepisami, które swoją premierę miały najpierw w Stanach Zjednoczonych, potem w Polsce. Obie zajęły wysokie miejsca na listach Empiku. Przełomowym w jego karierze był rok 2017, kiedy zdobył dwie statuetki w Saveur Blog'17 Awards. W grudniu 2023 roku "Gazeta Wyborcza" nazwała go Człowiekiem Roku Polskich Kulinariów, zaś kilka tygodni później zadebiutował jako jeden z prowadzących programu "MasterChef" nastolatki, gdzie wspierał uczestników wiedzą i doświadczeniem. Aktywnie udziela się w sieci, a na Instagramie obserwuje go ponad 592 tys. osób. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.