Ta zupa wymiata, nie żartuję. Jest tania, kremowa i przepyszna. Nie zapomnij o francuskim dodatku

Zupa ziemniaczana kojarzy się raczej z daniami biedoty lub czymś, co gotujemy tak "żeby tylko było". Ten przepis na zupę ziemniaczaną zupełnie zmieni twoje myślenie o tej potrawie. Będzie aromatyczna, kremowa, a smakować będzie jak z drogiej restauracji. Przyda się lubiany francuski dodatek.

Zupę ziemniaczaną, podobnie jak choćby zupę jarzynową, można zrobić na wiele sposobów. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić zupę ziemniaczaną, by smakowała po prostu fantastycznie. Na zakupy nie wydasz fortuny, a domownicy za ten smak będą wielbić cię na klęczkach. Jeden dodatek świetnie ją podkręci i doda fantastycznego aromatu. Chodzi o lubiany francuski ser camembert. Oto przepis na tani obiad w najlepszym wydaniu. 

Zobacz wideo Przepis na placek z ziemniakami i serem. Palce lizać!

Nie kładź na kanapki, dodaj do zupy. Zupa ziemniaczana z tym serem to mistrzostwo

Składniki:

  • ok. 1 kg mączystych ziemniaków,
  • 2 średnie pory (biała część),
  • 1 cebula szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 l bulionu (polecam wołowy, ale warzywny też się sprawdzi),
  • 2 łyżki masła,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 2 krążki sera camembert,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.

Zupa ziemniaczana z camembertem - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Por i cebulę posiekaj, a czosnek zmiel w prasce.
  2. Przygotuj garnek lub szeroki rondel i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj posiekany por i cebulę, i podsmażaj, aż się zeszklą.
  3. Dodaj ziemniaki i całość podsmażaj, aż ziemniaki miejscami się zarumienią. W tym czasie zajmij się serem - postaraj się usunąć białą otoczkę, która się nie ugotuje. 
  4. Całość zalej bulionem, dodaj czosnek oraz miąższ sera i gotuj, aż ziemniaki będą całkiem miękkie. Następnie dodaj śmietankę i całość zmiksuj blenderem ręcznym.
  5. Gotuj całość jeszcze kilka minut i dopraw do smaku przyprawami. Możesz dodać jeszcze suszony tymianek albo rozmaryn. Podawaj na ciepło z chipsem z boczku lub na zimno w postaci kremowego chłodnika.

Wskazówka: Do podsmażających się warzyw możesz dodać ok. 300 ml białego wytrawnego wina. Poczekaj, aż alkohol odparuje i następnie zalej całość bulionem. Białe wino także świetnie pokręci smak zupy i sprawi, że będzie smakowała jak z drogiej paryskiej restauracji.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.