Zupę ziemniaczaną, podobnie jak choćby zupę jarzynową, można zrobić na wiele sposobów. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić zupę ziemniaczaną, by smakowała po prostu fantastycznie. Na zakupy nie wydasz fortuny, a domownicy za ten smak będą wielbić cię na klęczkach. Jeden dodatek świetnie ją podkręci i doda fantastycznego aromatu. Chodzi o lubiany francuski ser camembert. Oto przepis na tani obiad w najlepszym wydaniu.
Zobacz wideo Przepis na placek z ziemniakami i serem. Palce lizać!
Nie kładź na kanapki, dodaj do zupy. Zupa ziemniaczana z tym serem to mistrzostwo
Składniki:
- ok. 1 kg mączystych ziemniaków,
- 2 średnie pory (biała część),
- 1 cebula szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 l bulionu (polecam wołowy, ale warzywny też się sprawdzi),
- 2 łyżki masła,
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 2 krążki sera camembert,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.
Zupa ziemniaczana z camembertem - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Por i cebulę posiekaj, a czosnek zmiel w prasce.
- Przygotuj garnek lub szeroki rondel i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj posiekany por i cebulę, i podsmażaj, aż się zeszklą.
- Dodaj ziemniaki i całość podsmażaj, aż ziemniaki miejscami się zarumienią. W tym czasie zajmij się serem - postaraj się usunąć białą otoczkę, która się nie ugotuje.
- Całość zalej bulionem, dodaj czosnek oraz miąższ sera i gotuj, aż ziemniaki będą całkiem miękkie. Następnie dodaj śmietankę i całość zmiksuj blenderem ręcznym.
- Gotuj całość jeszcze kilka minut i dopraw do smaku przyprawami. Możesz dodać jeszcze suszony tymianek albo rozmaryn. Podawaj na ciepło z chipsem z boczku lub na zimno w postaci kremowego chłodnika.
Wskazówka: Do podsmażających się warzyw możesz dodać ok. 300 ml białego wytrawnego wina. Poczekaj, aż alkohol odparuje i następnie zalej całość bulionem. Białe wino także świetnie pokręci smak zupy i sprawi, że będzie smakowała jak z drogiej paryskiej restauracji.