W tej zupie jest mnóstwo warzyw, więc to świetny pomysł na letni obiad. Jest lekka i delikatna w smaku, ale wystarczy jeden sekretny składnik, a wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Co dodać, aby zrobić najlepszą zupę koperkową? Przepis jest prosty, a danie przygotujemy w kilka chwil.
Zupa koperkowa kojarzy się z dzieciństwem i okresem wakacji. Można ją zrobić z ryżem, makaronem lub kaszą, ale najczęściej serwowana jest z ziemniakami. Jak ją przygotować? Oto najprostsza zupa koperkowa. Przepis jest tak łatwy, że poradzi z nim sobie nawet niewprawny kucharz.
Do przygotowania zupy koperkowej potrzebujemy:
W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy cebulę. Podsmażamy, aż się zarumieni, a następnie dorzucamy pokrojoną lub startą na tarce marchewkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy, aż warzywa zmiękną i dolewamy bulion. Doprawiamy całość solą i pieprzem, a do smaku dodajemy curry i gotujemy przez około 20 minut. Do miski wlewamy chochlę bulionu, dodajemy śmietanę i serek topiony. Mieszamy lub blendujemy, a potem powoli dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze przez pięć minut. Na koniec dorzucamy posiekany koperek. Gotowe! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.