Ta zupa od zawsze smakuje mi jak dzieciństwo. Sekretem jeden składnik. Wyjdzie obłędnie kremowa

Ta zupa smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Lubią ją zarówno dorośli, jak i dzieci, ale tym razem warto przygotować ją w inny sposób. Jak zrobić najlepszą zupę koperkową? Przepis jest banalnie prosty. Wyjdzie pyszna i aromatyczna, a to wszystko za sprawą jednego składnika.

W tej zupie jest mnóstwo warzyw, więc to świetny pomysł na letni obiad. Jest lekka i delikatna w smaku, ale wystarczy jeden sekretny składnik, a wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Co dodać, aby zrobić najlepszą zupę koperkową? Przepis jest prosty, a danie przygotujemy w kilka chwil. 

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Z czym najlepiej smakuje zupa koperkowa? Przepis to bułka z masłem. Każdy sobie z nim poradzi 

Zupa koperkowa kojarzy się z dzieciństwem i okresem wakacji. Można ją zrobić z ryżem, makaronem lub kaszą, ale najczęściej serwowana jest z ziemniakami. Jak ją przygotować? Oto najprostsza zupa koperkowa. Przepis jest tak łatwy, że poradzi z nim sobie nawet niewprawny kucharz.

PORADA! Sekretem aksamitnej konsystencji i niepowtarzalnego smaku jest dodatek serka topionego.

Zupa koperkowa
Zupa koperkowa irina2511 /Shutterstock

Do przygotowania zupy koperkowej potrzebujemy:

  • 1,5 l bulionu, 
  • 2 marchewki,
  • 3-5 ziemniaków,
  • cebula,
  • pęczek kopru,
  • łyżka masła,
  • dwie łyżki śmietany 18%,
  • opakowanie serka topionego naturalnego lub śmietankowego,
  • sól, curry i pieprz.

Jak zrobić zupę koperkową? Przygotujesz ją w pół godziny. Wyjdzie sycąca i niezwykle smaczna

W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy cebulę. Podsmażamy, aż się zarumieni, a następnie dorzucamy pokrojoną lub startą na tarce marchewkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy, aż warzywa zmiękną i dolewamy bulion. Doprawiamy całość solą i pieprzem, a do smaku dodajemy curry i gotujemy przez około 20 minut. Do miski wlewamy chochlę bulionu, dodajemy śmietanę i serek topiony. Mieszamy lub blendujemy, a potem powoli dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze przez pięć minut. Na koniec dorzucamy posiekany koperek. Gotowe! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: