gastronomia
-
Restauracjom brakuje pracowników. "Na kucharza zgłaszają się osoby, które nie potrafią ugotować zupy"
Choć najgorszy pandemiczny okres mamy już prawdopodobnie za sobą, branża gastronomiczna wciąż boryka się z problemami. Właściciele restauracji opowiedzieli łódzkiej Gazecie Wyborczej, jak trudno jest znaleźć pracowników. "Kelnerom oferujemy 30 zł...
-
Jak zrobić idealne ciasto do pizzy? Sekret tkwi w jednym składniku
Pizza to jedna z najchętniej spożywanych potraw. Lubią ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Jednym z najistotniejszych składników jest odpowiednio przygotowane ciasto. Sprawdź, w czym tkwi sekret idealnej domowej pizzy.
-
W tych miejscach już nie zjemy. Dramatyczna sytuacja w polskich miastach. Na liście kultowe restauracje
Nowy rok dla wielu osób z branży gastronomicznej nie zaczął się obiecująco. Coraz więcej znanych, lubianych, a nawet obleganych miejsc się zamyka. Lokalizacja nie ma znaczenia - problem dotyczy zarówno lokali położonych nad morzem, w stolicy,...
-
Za ile zjesz u Roberta Lewandowskiego? Tanio nie jest, ale to cena tortu może zwalić z nóg
Nie ma się co dziwić, że wchodząc do lokalu najsłynniejszego polskiego sportowca, trzeba mieć przygotowany pełny portfel. W restauracji Roberta Lewandowskiego można spróbować wielu ciekawych potraw. Za co zapłacimy jednak najwięcej?
-
Rok 2023 w gastronomii pod znakiem zapiekanek i kebabów. Szefowie kuchni: Czuć minimalizm
Chociaż rok 2023 przywitaliśmy niezwykle hucznie, zupełnie inaczej prognozuje się sytuację gospodarczą. Wiele wskazuje na to, że najbliższe miesiące będą wiązać się ze znacznymi podwyżkami. Szefowie kuchni z Trójmiasta podzielili się swoimi opinia...
-
Z map znika kolejna cukiernia. Powód? Już chyba nie dziwi... "Do zobaczenia w lepszych czasach"
Branża gastronomiczna w ostatnich latach nie ma lekko. Ostatnie miesiące pokazały, że coraz więcej lokali nie jest w stanie utrzymać się na rynku. Kolejna, ceniona przez klientów cukiernia, niestety znika z mapy Polski. Chodzi o Cukiernię Wasiakow...
-
Kawa po irlandzku - jak zrobić rozgrzewający napój idealny?
Kawa po irlandzku: co to jest? Jest jednym z najlepszych pomysłów na ogrzanie się w trakcie długich, jesiennych i zimowych wieczorów. Jest to nic innego, jak rozgrzewający napój przygotowany na bazie kawy, z dodatkiem whisky, cukru i bitej śmietan...
-
Jarmark świąteczny w Gdańsku. Sprawdziliśmy, co można zjeść
Już w listopadzie w Gdańsku rozpoczął się coroczny Jarmark Bożonarodzeniowy. Do odwiedzin zachęcają stoiska gastronomiczne pełne regionalnych przysmaków i kuchni z różnych stron świata. Sprawdziliśmy, czego i w jakich cenach można tym razem...
-
Do poznańskiego baru wejdą tylko zaszczepieni. W sieci burza. "Miłego upadku"
Obostrzenia w tym sezonie być może nas ominą lub przynajmniej wejdą w życie później, niż w zeszłym roku. Jednak zasady bezpieczeństwa powinny obowiązywać w każdym lokalu. W niektórych właściciele poszli o krok dalej.
-
Opracował najzdrowszy posiłek na świecie. Zmarł na zawał serca w wieku 43 lat
Jego pracę ceniła śmietanka towarzyska show-businessu. Był autorem wielu superzdrowych przepisów i pionierem superżywności. Niestety dieta nie uchroniła go przed przedwczesną śmiercią.
-
Zastosuj regułę trzech szklanek i zrób ciasto, które jest lepsze od szarlotki. Tak kremowe, że rozpływa się w ustach
-
Pryskane czy niepryskane? Z tym banalnym trikiem rozpoznasz, czy owoce były kropione chemią
-
Wznosi się ponad chmury. Joanna Biedermann i jej dwie największe pasjeMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Najlepszy sposób na mszyce. Dwa warzywa sprawią, że uciążliwe owady znikną z róż i pomidorów na dobre
-
Kucharka proboszcza dodaje do krupniku nietypowe mięso. "Biskupowi aż spadł biret"
- Popisowe danie Aleksandra Kwaśniewskiego? Babka ziemniaczana. Przepis wziął od babci z Wilna
- Znudziły ci się tradycyjne obiady? Wypróbuj prosty przepis na holenderskie kotlety mielone. Będą palce lizać
- Zupa szczawiowa Magdy Gessler i Roberta Makłowicza. Która lepsza?
- Kiedy sadzić truskawki do gruntu? Lepiej się spiesz, bo to już ostatni moment. Za chwilę może być za późno
- Rozpoznasz te słynne ciasta po jednym kawałku? 11/11 zdobędą smakosze
-
Savoir-vivre w gastronomii: Czy kelner powinien mówić do nas na "ty"? "To kwestia kultury osobistej"
Szczególnie w większych miastach coraz częściej kelner lub kelnerka zwrócą się do nas na "ty". To nie powód do złości, a zwyczaj, który jest praktykowany szczególnie w restauracjach o luźnym koncepcie, nastawionych na młodych gości. To zachowanie...
-
Tiktokerka bez ogródek o restauracji zwyciężczyni "MasterChefa": "Słuchajcie, jaka akcja". Basia Ritz ostro odpowiada
Media społecznościowe mają ogromną siłę. Bardzo łatwo wyciągnąć kogoś na piedestał, równie łatwo można go z niego zrzucić - a przynajmniej spróbować. Ostatnio światem polskich foodies zatrzęsła recenzja doświadczenia jednej z popularniejszych...
-
Spór o paragony grozy. "Ludzie najwyraźniej nie umieją czytać menu"
Paragony grozy zaczynają straszyć już na początku sezonu wakacyjnego. Kolejne historie o "drożyźnie" w restauracjach, szczególnie tych nadmorskich, jak bumerang wracają średnio raz w tygodniu. I tak co roku. Od lat. Mimo to wiele osób wciąż jest...
-
Jakiś czas temu znikło ze sklepów, teraz także z barów. To koniec kultowego piwa
Już od jakiegoś czasu trudno było je gdziekolwiek dostać. Teraz nie kupimy go już nigdzie. Żywiec zamyka produkcję kultowego piwa.
-
Gastronomia się odbija. Ostatnia sobota przebiła wakacyjne zarobki
Restauracje otwarte od 28 maja także wewnątrz lokali, wcześniej tylko w ogródkach, a przed tym kilka miesięcy działania w zawieszeniu. Zwolnienia, bankructwa, kryzysy - to nieprzesadzone określenia na przeciągnięty częściowy lockdown gastronomii. ...
-
Jak restauracje odbijają się po lockdownie? Ceny w górę. Ale to nie klienci są poszkodowani
Restauracje były prawie całkowicie zamknięte od października aż do połowy maja. Efektem były brak płynności finansowej, cięcia personelu, funkcjonowanie na skraju bankructwa, wreszcie ludzkie tragedie. Pracownicy gastronomii łatwo nie mieli, dziś...
-
Luzowanie obostrzeń w maju. Restauratorzy w końcu podniosą się z kolan? Minister zdrowia przedstawił harmonogram
Poluzowana majówka w tym roku się nie odbędzie, ale jest światełko w tunelu. Podczas środowej konferencji premier Morawiecki i minister zdrowia Adam Niedzielski wyjawili plan łagodzenia obostrzeń. Co z restauracjami?
-
Kiedy otwarcie restauracyjnych ogródków? Nieoficjalnie już lada chwila
Luzowanie obostrzeń w większości województw już się zaczęło. Po ostatniej konferencji ministra zdrowia restauratorów znów pozostawiono z niczym jednak poniedziałkowe spotkanie z przedsiębiorcami wskazało światełko w tunelu.
-
Konferencja ministra zdrowia. Luzowanie obostrzeń w gastronomii na horyzoncie. Ale jeszcze nie teraz
"Apogeum liczby zakażeń i hospitalizacji mamy za sobą" - mówił minister Niedzielski podczas środowej konferencji. Rząd łagodzi obostrzenia, ale gastronomia dalej w zawieszeniu.
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
Od października lokale gastronomiczne pozostają zamknięte z wyjątkiem serwowania posiłków na wynos i w dostawie. Według restauratorów takie ograniczenie działalności wraz z niewystarczającym wsparciem ze strony rządu nie pozwalają na utrzymanie...
-
Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
Od października gastronomia jest praktycznie zamknięta. Opieranie całej działalności na jedzeniu w dostawie to dla większości lokali minimalne źródło dochodu, które nie pozwala na zachowanie płynności finansowej. Dlatego przedstawiciele Izby...
-
Drukarnia na Pradze kończy działalność dramatycznym wpisem: Nie pokonał nas wirus. Wygrała polityka
Pandemia i związane z nią obostrzenia doprowadziły do ruiny wiele restauracji. Okazuje się, że to nie jest jedyny powód, dla którego właściciele mogą stracić swoje lokale.
-
Dania na wynos ratują restauracje? Niby tak, ale większość z nas nigdy ich nie zamawia
Gastronomia to branża najbardziej poszkodowana przez pandemię. Właściciele robią, co mogą, by jakkolwiek przynajmniej utrzymać swoje lokale. Wielu klientów zaangażowało się w pomoc, jednak wyniki są bezlitosne.
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
Istnieje dużą szansa, że po Wielkanocy zacznie się odmrażanie gastronomii. Jak informuje rzecznik rządu, "jest wstępna zgoda", ale pod pewnymi warunkami.
-
Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
Niektórzy sądzili, że potrwa kilka tygodni. Minął rok, a końca nie widać. Co w tym czasie się zmieniło? Wiele. Także nasze zwyczaje kulinarne. W ciągu tych 12 miesięcy w naszych kuchniach i głowach przewinęła się masa nowych rozwiązań lub przeciwn...
-
Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą
Rząd wypuścił spot, w którym promuje działania pomocowe dla lokali gastronomicznych. Komentujący wskazują na manipulację i propagandę, ale nie same nagrania wywołały skandal.
-
"Na stoku zarazić się nie da". Ale to, co dzieje się w knajpie... Obostrzenia nie obowiązują wszystkich?
Tłumy w lokalu, zero maseczek. Taki widok to w wielu miejscach już norma. Marcin Gadziński z Gazeta.pl znalazł się w jednym z nich. Komentujący krytykują - ale nie knajpy.
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
Zaczął się piąty miesiąc, odkąd lokale gastronomiczne mogą sprzedawać jedynie dania na wynos. Czy gastronomia zostanie w końcu odmrożona? Wiceminister rozwoju o możliwym scenariuszu.
-
Francja. Gastro ma takie wsparcie rządu, że nie opłaca się otwierać knajp nielegalnie
We Francji jest źle, ale i tak rząd zapewnia pracownikom gastronomii najlepsze warunki. "Większości nie chce się lub nawet nie opłaca się teraz otwierać" - mówi szef kuchni David Gaboriaud. Na jaką pomoc mogą liczyć?
-
Restauratorzy walczą o odmrożenie gastronomii. Tymczasem Magda Gessler: "Nie jest to bezpieczne"
Magda Gessler poparła decyzje rządu o utrzymywaniu obostrzeń w gastronomii, ale z jednym zastrzeżeniem. Robi się tak na południu Europy.
-
"Dopóki politycy nie zaczną nas słuchać, my nie będziemy ich obsługiwać". Bunt włoskich restauratorów
Toskania wchodzi i wychodzi z żółtej strefy z dnia na dzień. Co to oznacza dla branży gastro? Ogromne problemy finansowe restauratorów. Na bunt nie trzeba było długo czekać.
-
Restaurator: "Gastronomia działała nawet w najgorszych czasach, kiedy była wojna"
"Nigdy nie przypuszczałem, że doczekamy czasów, kiedy knajpy będą całkowicie zamknięte". Marcin Wachowicz, właściciel kilku znanych restauracji, podzielił się swoimi przewidywaniami, jak będzie wyglądać gastronomia po pandemii.
-
Włosi hucznie świętowali pierwszy weekend złagodzenia obostrzeń. Pełne restauracje, ale i setki mandatów
Długie kolejki i tłumy w restauracjach - tak Włosi świętowali pierwszy weekend złagodzenia obostrzeń. Nie obyło się bez kontroli policyjnych i mandatów.
-
Szczecin. Nauczyciele chcą pomóc pracownikom gastro. Przekażą im swoje "trzynastki"
Przez przeciągające się obostrzenia ucierpiało wiele biznesów - gastronomia należy do najbardziej poszkodowanych sektorów. Wiele osób stara się pomóc na własną rękę, częściej zamawiając jedzenie czy dając większe napiwki. Szczecińscy nauczyciele...
-
Włosi otworzyli restauracje. Efekt? Tłumy przy stolikach
Włoski rząd zdecydował się zmniejszyć obostrzenia w większości regionów. Skutek był widoczny niemal od razu - Włosi zapełnili restauracje, jeszcze zanim nowe zasady weszły w życie.
-
Schronisko Smaków już nie Magdy Gessler. Przyspieszono rozwiązanie umowy
Schronisko Smaków to jedna z najpopularniejszych restauracji sygnowanych nazwiskiem Magdy Gessler. W ostatnich dniach restauratorka oraz przedstawiciele lokalu poinformowali o rozwiązaniu umowy.
-
Obostrzenia przedłużone, ale są zmiany. Godziny dla seniorów zniesione
W czwartek podczas konferencji prasowej minister zdrowia Adam Niedzielski wypowiedział się na temat obostrzeń w sklepach. Są pewne zmiany.
-
Prezes PFR nieoficjalnie o otwarciu restauracji: "Będzie to możliwe w maju"
Obostrzenia trwają od połowy października i co chwila są przedłużane. Właściciele restauracji z zapartym tchem czekają na informacje o możliwym otwarciu lokali. W środowym wywiadzie dla RMF FM prezes PFR powiedział o możliwym terminie złagodzenia...
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
Wielu właścicieli swoje lokale zamyka. Jednak jeden z restauratorów otworzył nowy. Tak dobrze się powodzi? Niekoniecznie. Polski Nie-Rząd to nowa restauracja w Sosnowcu - skutek frustracji obostrzeniami, które miały trwać kilka tygodni, a ciągną s...
-
Wypowiedź Magdy Gessler ws. restauracji namieszała ludziom w głowach. "Zmieniła pani zdanie!". Odpowiada: Nie
Magda Gessler posiada kilka restauracji w całej Polsce. Ją także dotknął problem, z którym od miesięcy borykają się tysiące właściciele lokali gastronomicznych. Wypowiedziała się na ten temat podczas poniedziałkowej konferencji.