Opracował najzdrowszy posiłek na świecie. Zmarł na zawał serca w wieku 43 lat

Jego pracę ceniła śmietanka towarzyska show-businessu. Był autorem wielu superzdrowych przepisów i pionierem superżywności. Niestety dieta nie uchroniła go przed przedwczesną śmiercią.

Więcej artykułów dotyczących wydarzeń ze świata kulinariów znajdziecie na Gazeta.pl.

Kilka dni temu kulinarny świat obiegła smutna informacja. Gurpareet Bains zmarł z powodu zawału serca w młodym wieku - miał zaledwie 43 lata. O tragedii poinformowali jego współpracownicy za pośrednictwem Twittera.

Wydaje się to ogromną ironią losu, gdyż szef kuchni był pionierem zdrowego odżywiania. Co było przyczyną wystąpienia zawału? Tego rodzina ani współpracownicy nie zdradzają. Można jednak przypuszczać, że nie była to dieta.

Gurpareet BainsGurpareet Bains Wikipedia; https://en.wikipedia.org/wiki/File:Gurpareetbains.jpg; CC BY-SA 3.0

Król antyoksydantów

Gurpareet Bains był popularnym na świecie szefem kuchni. Miał korzenie brytyjsko-hinduskie i właśnie potrawy tego drugiego kraju stały się jego znakiem rozpoznawczym. Bains w dość kontrowersyjny sposób rozkładał je na czynniki pierwsze, dodawał, odejmował i modyfikował składniki, by utworzyć ich zdrowsze oblicza.

Niezdrowe jedzenieDieta Dąbrowskiej w ogniu krytyki. Słusznie? "Rujnuje zdrowie"

Głośno o nim zrobiło się w 2009 roku, gdy stworzył własną wersję klasycznego hinduskiego curry. Zwykły dodatek jagód i pilaw z jagodami goji - popularnych dziś rodzajów superżywności - sprawił, że jego danie zyskało miano najzdrowszego na świecie. Nic dziwnego, w końcu w prostej potrawie zamknął tyle antyoksydantów, ile zawierają 23 garście winogron. Jak mówił sam szef kuchni, dzięki temu danie miało mieć działanie przeciwnowotworowe.

 

Zainteresował się zdrowym jedzeniem w momencie, który ze swojego życia kojarzy wiele innych osób - gdy zaczął monitorować swoją wagę. Niezadowalający widok sprawił, że więcej uwagi poświęcał temu, co ląduje na talerzu - zarówno na jego własnym, jak i innych ludzi.

Massimo Bottura przyjechał ostatnio do Polski na zaproszenie marki Grundig, której jest ambasadorem oraz organizatorów Fine Dining WeekUratował parmezan, obraził rodaków, dba o bezdomnych. Oto szef kuchni Massimo Bottura

Stał się autorem wielu przepisów i książek kucharskich w duchu zdrowego jedzenia. Jego pracę ceniło wielu fanów dobrego jedzenia, w tym śmietanka towarzyska show-businessu, m.in. aktorka Gwyneth Palthrow czy słynna projektantka Vivienne Westwood.

Zobacz wideo
Więcej o: