Kawa po irlandzku - jak zrobić rozgrzewający napój idealny?

Kawa po irlandzku: co to jest? Jest jednym z najlepszych pomysłów na ogrzanie się w trakcie długich, jesiennych i zimowych wieczorów. Jest to nic innego, jak rozgrzewający napój przygotowany na bazie kawy, z dodatkiem whisky, cukru i bitej śmietany. Sposób jej przyrządzenia jest bardzo prosty.

Kawa po irlandzku. Co to jest?

Kawa po irlandzku to przepis znany i lubiany przez pełnoletnich smakoszy. Bazuje na dwóch składnikach, które spożywać powinni jedynie dorośli - na kawie i irlandzkiej whiskey. Kawa po irlandzku - przepis banalnie prosty. Skąd pomysł na to połączenie? Legenda głosi, że kawa irlandzka została wynaleziona przez pasażerów samolotu, który leciał z Irlandii do Ameryki Północnej. Z powodu złej pogody maszyna musiała zawrócić, a wychłodzeni podróżni byli zmuszeni do nocowania na lotnisku. Chcąc poprawić im nastrój, podano kawę na bazie cukru, whiskey i bitej śmietany.

Zobacz wideo Kawa to idealne rozpoczęcie poranka? Spraw, by była jeszcze przyjemniejsza dzięki pysznym syropom

Sernik królewskiSernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny! Przepis na sernik doskonały na co dzień i od święta

Kawa po irlandzku - jak ją zrobić?

Podstawowym składnikiem, który sprawia, że kawa po irlandzku jest tak wyrazista oraz aromatyczna, jest odpowiednio zaparzona kawa dobrej jakości. Dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie do tego celu ekspresu ciśnieniowego lub klasycznej kawiarki. Tak przyrządzony napar świetnie komponuje się z whiskey, a kremowa bita śmietana wieńczy dzieło, dodając tak potrzebnej tej intensywnej cieczy delikatności i słodyczy.

Dalgona CoffeeDalgona Coffee wygląda i smakuje wyśmienicie. Prosty przepis na koreańską kawę

Kawa po irlandzku bazuje na dobrej, świeżo parzonej kawie, jednak napar wcale nie musi być przyrządzana przy użyciu konkretnego urządzenia. Zaletą tej kawy jest fakt, iż można dowolnie eksperymentować ze sposobem zaparzenia naparu, czy użycia proporcji składników. Kawa po irlandzku - przepis jest prosty.

Kawa po irlandzku - składniki:

  • 150 ml mocnej kawy
  • 50 ml irlandzkiej whiskey
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • schłodzona śmietanka 30% lub 36%
  • opcjonalnie kakao

Ciasto bajaderka bez pieczenia każdy zrobi bez problemu. Można do niego wykorzystać resztki ciast, również te przyschnięte i twardaweBajaderka - przepis na ciasto i porada, jak zrobić pyszne ciasteczka. Doskonały kulinarny zero waste

Kawa po irlandzku - przepis

Sposób przygotowania tego efektownego napoju to zaledwie kilka prostych kroków:

1. Szklankę ocieplamy, wlewając do niej wcześniej na chwilę gorącą wodę.

2. Następnie do ogrzanej szklanki dolewamy irlandzką whiskey i dodajemy do niej brązowy cukier. Całość  mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści.

3. Do alkoholu w szklance dolewamy świeżo parzoną kawę i dokładnie mieszamy.

4. Kolejnym krokiem jest ubicie schłodzonej śmietanki na sztywną masę.

5. Na koniec dekorujemy kawę bitą śmietaną i opcjonalnie delikatnie posypujemy całą kompozycję kakao.

Zobacz też:

Więcej o: