• Link został skopiowany

Królowa wielkanocnych przystawek może być tylko jedna. Teść i teściowa będą prosić o dokładkę!

Szynka w galarecie to popularna przekąska, która idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Plastry szynki nadziewamy smakowitymi warzywami, a następnie układamy na dekoracyjnym półmisku i zalewamy galaretą. Proste, prawda? Skorzystaj z naszej wersji przepisu.
Szynka w galarecie na Wielkanoc na kilka sposobów
fot.istock/TPopova

Przystawki na wielkanocnym stole nie tylko dobrze smakują, ale także wyglądają niezwykle efektownie. Na najbliższe święta proponujemy wypróbować roladki z szynki zatopione w galarecie. Tarty chrzan podkręca smak potrawy i sprawia, że przekąska ma jeszcze bardziej wielkanocny wydźwięk.

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Szynka w galarecie z jajkiem. Jakich składników potrzebujemy do przygotowania przystawki?

Jeśli zależy nam na tym, aby nasz stół wielkanocny był pełen smakowitych dań, to szynka w galarecie z jajkiem jest strzałem w dziesiątkę. Przekąska wygląda bardzo dekoracyjnie i zachęca do spróbowania. Do przygotowania tej smakowitej przystawki będą potrzebne następujące składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 opakowanie żelatyny (20 g)
  • 10-12 plasterków szynki
  • 1 opakowanie serka kremowego
  • 1 korzeń chrzanu
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 2 ugotowane marchewki
  • 5-6 ugotowanych jajek

Roladki z szynki w galarecie - jak je przygotować?

Bazę naszego dania tworzą roladki z szynki. W galarecie wyglądają bardzo dekoracyjnie i apetycznie, o czym warto przekonać się samemu. Jak je zrobić? Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:

  • Wszystkie plastry szynki smarujemy serkiem kremowym na całej powierzchni
  • Dodajemy odrobinę tartego chrzanu. Rada: jeśli obawiamy się, że świeżo starty chrzan będzie miał za ostry smak, można go wymieszać z kwaśną śmietaną
  • Marchewkę i ogórka kroimy w paski
  • Jajka obieramy i kroimy w ćwiartki
  • Na każdym plasterku szynki układamy po kawałku ugotowanej marchewki, ogórka kiszonego i jajka
  • Szynkę zwijamy w rulonik

Przepis na szynkę w galarecie. Zobacz, jak zrobić przekąskę krok po kroku 

Szybkość i prostota przygotowania to coś, co doskonale opisuje nasz przepis na szynkę w galarecie z warzywami. Kolejne etapy przygotowania przekąski zostały opisane poniżej:

  • Do bulionu dodajemy żelatynę
  • Mieszamy do czasu, aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy do lekkiego stężenia
  • Przygotowane wcześniej roladki układamy na półmisku
  • Puste przestrzenie dekorujemy według uznania (propozycje poniżej)
  • Roladki zalewamy wywarem
  • Półmisek wstawiamy do lodówki 

Zobacz też: Nie pieczarka i nie łosoś. Inna ryba z kiszonym ogórkiem tworzy eksplozję smaku w faszerowanych jajkach

Jak zrobić szynkę w galarecie, aby była dekoracją stołu? Wypróbuj te pomysły

Danie może wyglądać bardzo zjawiskowo i zachwycać feerią barw. Poniżej propozycje, jak zrobić szynkę w galarecie, aby smakowicie prezentowała się na stole. Puste przestrzenie w półmisku przed wlaniem galarety można wypełnić następującymi składnikami:

  • gałązkami świeżego koperku lub natki pietruszki
  • kiełkami
  • połówkami jajek
  • zielonym groszkiem
  • kukurydzą konserwową
  • plastrami cytryny
  • jadalnymi kwiatami 

Szynka w galarecie - z czym serwować?

Majonez, chrzan i sos tatarski - to w ich towarzystwie najlepiej smakuje szynka w galarecie. Z czym jeszcze można podawać przystawkę? Z daniem bardzo dobrze komponują się także marynowane grzyby, pieczarki, kapary, kalafior i czosnek. Świetnie odnajdzie się również w towarzystwie klasycznej sałatki jarzynowej i świeżego pieczywa.

Zrobisz szynkę w galarecie na święta? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: