Obłędna kaszanka z grilla z cebulką - prosty i pyszny przepis. Potrzebujesz tylko czterech składników

Długi weekend czerwcowy czy wakacje to czas, gdy chętnie umawiamy się na wspólne posiłki na świeżym powietrzu. Nic nie smakuje tak dobrze jak kaszanka z grilla z cebulką. Jak ją przygotować, by była obłędna?

Miłośnicy grillowania nigdy nie odmawiają kaszanki! To danie, które doskonale smakuje z patelni (zwłaszcza z dodatkiem cebulki), ale prawdziwy smak wydobywany jest zwłaszcza w przypadku kaszanki na grillu. Przepis na nią znany jest od pokoleń, więc czemu nie postawić na tradycyjny smak?

Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy

Więcej ciekawych przepisów na dania z grilla znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kaszanka z grilla z cebulką. Potrzebujesz tylko czterech składników

Jeśli należysz do miłośników kaszanki, a już zwłaszcza kaszanki z grilla - postaw na ten przepis z cebulą i ziołami. Potrzebujesz raptem czterech składników:

  • 600 g kaszanki wysokiej jakości,
  • 2 duże cebule,
  • majeranek,
  • świeżo mielony pieprz.

Oprócz tego oczywiście potrzebujesz grill (może być węglowy lub elektryczny) i folię aluminiową.

Kaszanka na grillu z cebulką. Jak ją przygotować, by wyszła obłędnie pyszna?

Przygotowanie kaszanki na grillu wcale nie jest skomplikowane. Aby wyszła rzeczywiście idealna, musisz zacząć od obrania jej ze skórki. Zawartość ułóż w całości bezpośrednio na folii aluminiowej. Nie rozdrabniaj kaszanki, by nie straciła na swojej konsystencji i nie zmieniła się od razu w papkę. 

Cebulę pokrój w kostkę i obłóż nią kaszankę. Posyp mięso i kaszę majerankiem i pieprzem do smaku. Nie dodawaj soli przed grillowaniem. Zawiń tak przygotowaną potrawę w folię aluminiową i połóż na grillu. Delikatnie obracaj co kilka minut. Kaszanka będzie gotowa po ok. 15 minutach. 

Z czym podawać kaszankę z grilla z cebulką? Doskonale pasować będzie tradycyjna musztarda. Oprócz tego świetnie komponować się będzie z chlebem z grilla z czosnkiem, pieczonymi ziemniakami i sałatką do grilla.

Więcej o:
Copyright © Agora SA