Wiosna na stałe rozgościła się za naszymi oknami i czas najwyższy zaprosić ją także na nasze talerze. To zdecydowanie najpyszniejsza pora roku i po całej zimie możemy do woli zajadać się młodymi warzywami. Chyba najbardziej czekaliśmy chyba na chrupiące, ostre rzodkiewki. Fakt, możemy je kupić w marketach przez cały rok, ale to właśnie w kwietniu i maju mają najwięcej smaku. To one będą grać pierwsze skrzypce w dzisiejszym przepisie na pyszną, wiosenną sałatkę. Jest łatwa, idealnie pasuje do pieczywa, wędlin i kiełbasek, a chrupie tak, że słychać na drugim końcu domu. Oprócz rzodkiewki, jajek i szczypiorku dodaj także zielony ogórek. Do tego przyprawy i majonez pół na pół z jogurtem - takie śniadanko aż samo się prosi o zjedzenie.
Zobacz wideo Pasta z awokado z fantastycznym sosem. Doskonała do kanapek
Sałatka z jajkami i rzodkiewką. Tak chrupiąca, że słychać ją na drugim końcu domu
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewek,
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 3 niewielkie gruntowe ogórki,
- duży pęczek szczypiorku,
- majonez i jogurt naturalny,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: ząbek czosnku.
Sałatka śniadaniowa z jajkami i rzodkiewką - sposób wykonania:
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. Możesz także przecisnąć jajka przez kratkę do warzyw, jeśli ją masz. Przełóż do miski.
- Rzodkiewki oderwij od liści i opłucz. Następnie pokrój w kostkę i dodaj do jajek. Dodaj także posiekany szczypiorek. Ogórki wyszoruj i pokrój w kostkę wielkością podobną do kostki, w jaką skrojone zostały rzodkiewki. Nie musisz wcześniej obierać ogórków.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj z łyżką majonezu i łyżką gęstego jogurtu naturalnego. Jeśli chcesz, możesz dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie wymieszaj i gotowe.
Ta sałatka świetnie smakuje podana na kromce świeżego pieczywa lub na grzance. Idealnie komponuje się także jako dodatek do wędlin i mięs na zimno. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do grilla lub na świątecznym stole.