Jeśli lubisz od czasu do czasu sobie dogodzić i zjeść słodkie śniadanie lub podwieczorek, mamy dla ciebie świetny przepis. Te placuszki są mięciutkie, pachnące, słodkie w sam raz i swoim smakiem przypomną ci czasy dzieciństwa. Weź z blatu jabłka, mąkę, ale mleko zostaw w lodówce - tutaj się nie przyda.
Arkadiusz Fajer /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Z czym najbardziej kojarzy ci się babcina kuchnia? Z ciepłem, z miłością, radością i pewnie z pysznymi plackami z jabłkami. Przepisów na placki z jabłkami jest tyle, ile domów, ale żaden nie jest tak perfekcyjny, jak nasz dzisiejszy. Placuszki są bardzo szybkie w wykonaniu, nie mogą się nie udać i wychodzą tak lekkie i puszyste, że niech żałuje ten, kto ich nie spróbuje. Czego zatem użyć w przepisie zamiast mleka? Napój, który uwielbiają nasze jelita, a chodzi rzecz jasna o kefir. Placuszki z jabłkami na kefirze z miejsca staną się twoją ulubioną słodką przyjemnością, która pozwoli dobrze zacząć poranek lub skutecznie pocieszy po ciężkim dniu w pracy. Nic, tylko nagrzewać patelnię.
REKLAMA
Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować
Pachnące, słodkie i mięciutkie. Jak zrobić najlepsze placki na kefirze?
Składniki:
3 jabłka,
150 g mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 jajka,
2 łyżki cukru (lub mniej, jeśli jabłka są wyjątkowo słodkie),
1 łyżka cukru waniliowego,
300 ml kefiru,
płaska łyżeczka cynamonu,
olej do smażenia.
Mięciutkie placki na kefirze - sposób wykonania:
Najpierw obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne, następnie pokrój jabłka w cienkie plastry lub drobną kostkę. Możesz także zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełóż je do miski, dodaj cynamon i wymieszaj.
Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, możesz dodać szczyptę soli, dzięki temu białka szybciej się ubiją.
Przygotuj miskę. Przesiej do niej mąkę, dodaj oba cukry, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Dodaj żółtka oraz kefir i zmiksuj na gładką, jednolitą masę, która konsystencją będzie zbliżona do gęstej śmietany.
Jabłka przełóż do miski z ciastem i dodaj pianę z białek. Za pomocą szpatułki wymieszaj całość, uważając, by nie uszkodzić struktury piany.
Patelnię porządnie rozgrzej z dodatkiem oleju lub masła klarowanego. Nakładaj porcje ciasta i smaż na średniej mocy palnika, aż z obu stron będą złote i apetyczne. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie ulubionej konfitury.