• Link został skopiowany

Chrzanowa Magdy Gessler nie ma sobie równych. Nawet żur wychodzi przy niej blado

W wielu domach zamiast żurku lub barszczu białego na stół wjeżdża zupa chrzanowa. Wielkanocna potrawa jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, a ponadto na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ostrzejszych smaków. Przepis na ten smakowity specjał zdradziła Magda Gessler.
Fot. Dawid Żuchowicz / Agencja Wyborcza.pl

Ostry w smaku chrzan jest nieodłącznym elementem wielu wielkanocnych potraw. Zupa z poniższego przepisu jest bardzo kremowa, a także aromatyczna i wyrazista w smaku. Najlepiej podawać ją z grzankami, które nadają przyjemnej chrupkości.  

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Zupa chrzanowa Magdy Gessler. Przygotuj potrzebne składniki

Lista składników na zupę chrzanową Magdy Gessler jest stosunkowo krótka. Będą potrzebne następujące produkty:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 5 ziemniaków
  • 2 słoiczki chrzanu
  • 1 szklanka śmietany 22%
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
  • cukier do smaku
  • 4 kromki chleba razowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Zupa chrzanowa - przepis krok po kroku na świąteczny specjał. Na początku zrób wywar

Prosta w przygotowaniu, smaczna i sycąca - taka jest wielkanocna zupa chrzanowa. Pierwszy etap przepisy jest następujący:

  • Warzywa myjemy i obieramy
  • Wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zagotowujemy
  • Gotujemy pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika do momentu, aż warzywa zmiękną  

Zupa chrzanowa krem. Przygotowanie to pestka

Oto dalszy ciąg przepisy. Jeśli warzywa w wywarze są już miękkie, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie blendujemy na gładką masę, aby powstała zupa chrzanowa krem. W dalszej kolejności dodajemy chrzan i śmietanę i ponownie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Zupa chrzanowa najlepiej smakuje z grzankami. Jak je zrobić?

Danie ma kremową konsystencję, dlatego zupa chrzanowa z powyższego przepisu wyśmienicie komponuje się z chrupiącymi grzankami. Można je przygotować w następujący sposób:

  • chleb kroimy w kostkę
  • na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek
  • wrzucamy chleb i smażymy do momentu, aż zrobi się rumiany i chrupiący

Zupa chrzanowa z jajkiem. Jak serwować danie? 

Danie można podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepiej smakuje z grzankami z chleba, przygotowanymi zgodnie z powyższymi wskazówkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby nadać mu jeszcze bardziej wielkanocny wydźwięk i podawać z ugotowanymi na twardo jajkami. Połówki jajek umieszczamy w talerzach, a następnie zalewamy kremową zupą i dekorujemy grzanką. Świetnie sprawdzi się również podsmażony boczek. 

Którą zupę wielkanocną lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: