Ostry w smaku chrzan jest nieodłącznym elementem wielu wielkanocnych potraw. Zupa z poniższego przepisu jest bardzo kremowa, a także aromatyczna i wyrazista w smaku. Najlepiej podawać ją z grzankami, które nadają przyjemnej chrupkości.
Lista składników na zupę chrzanową Magdy Gessler jest stosunkowo krótka. Będą potrzebne następujące produkty:
Prosta w przygotowaniu, smaczna i sycąca - taka jest wielkanocna zupa chrzanowa. Pierwszy etap przepisy jest następujący:
Oto dalszy ciąg przepisy. Jeśli warzywa w wywarze są już miękkie, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie blendujemy na gładką masę, aby powstała zupa chrzanowa krem. W dalszej kolejności dodajemy chrzan i śmietanę i ponownie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Danie ma kremową konsystencję, dlatego zupa chrzanowa z powyższego przepisu wyśmienicie komponuje się z chrupiącymi grzankami. Można je przygotować w następujący sposób:
Danie można podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepiej smakuje z grzankami z chleba, przygotowanymi zgodnie z powyższymi wskazówkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby nadać mu jeszcze bardziej wielkanocny wydźwięk i podawać z ugotowanymi na twardo jajkami. Połówki jajek umieszczamy w talerzach, a następnie zalewamy kremową zupą i dekorujemy grzanką. Świetnie sprawdzi się również podsmażony boczek.
Którą zupę wielkanocną lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.