• Link został skopiowany

Sprawiają, że z przyjemnością sięgamy po kolejny kęs. Buraczki z chrzanem możesz zrobić wcześniej

Trudno sobie wyobrazić bardziej świąteczny dodatek do obiadu, niż buraczki z chrzanem. Na Wielkanoc królują na niejednym stole i dobrze komponują się nie tylko z typowymi potrawami obiadowymi, ale także z wieloma przystawkami, np. jajkami na twardo, świątecznym pasztetem oraz domowymi wędlinami.
Buraczki z chrzanem na Wielkanoc. Zdjęcie ilustracyjne
istock / Pavol Klimek

Ćwikła z chrzanem to bardzo prosty przepis. Lista składników jest krótka, a smak naszych buraczków można dopasować do własnych preferencji dotyczących stopnia ostrości. Możesz przygotować na kilka dni przed świętami

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Buraczki z chrzanem wielkanocne. Przygotuj potrzebne składniki 

Proste w przygotowaniu i bardzo smakowite - takie właśnie są buraczki z chrzanem. Wielkanocne dania doskonale smakują w towarzystwie tego popularnego dodatku, sprawiając, że z wielką przyjemnością sięgamy po kolejny kęs. Do ich przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 8 średniej wielkości buraków ćwikłowych
  • 150 g startego chrzanu
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 4-5 łyżek cukru (orientacyjnie)
  • sól 

Buraczki czerwone z chrzanem na Wielkanoc. Buraki lepiej upiec czy ugotować? 

Są bardzo aromatyczne i mają piękny kolor, który ciekawie kontrastuje z pozostałymi składnikami dania. Przepis na buraczki czerwone na Wielkanoc zaczynamy od przygotowania produktu bazowego, czyli ćwikły. Buraki można zarówno ugotować, jak i upiec. Gotowanie jest znacznie szybsze i prostsze, jednak my polecamy pieczenie. Upieczone buraki mają więcej wartości odżywczych, a także są bardziej aromatyczne w smaku. Ich kolor również jest bardziej intensywny. 

  • przed pieczeniem buraki dokładnie myjemy i osuszamy
  • warzywa zawijamy w folię aluminiową (każdy pojedynczo)
  • pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
  • stopień upieczenia sprawdzamy widelcem  

Przepis na buraczki z chrzanem na Wielkanoc. Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją

Upieczone buraki wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Warzywa następnie obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dalszy przepis na buraczki z chrzanem na Wielkanoc przedstawia się następująco:

  • Do miski z buraczkami dodajemy tarty chrzan
  • Dodajemy sok z cytryny, cukier oraz sól do smaku 
  • Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy
  • Doprawiamy według uznania

Zobacz też: Jajka faszerowane awokado z mięsnym dodatkiem. Teściowa chciała mi zapłacić za ten przepis

Buraki z chrzanem na Wielkanoc. Jak przechowywać?  

Przygotowane zgodnie z powyższą recepturą buraki z chrzanem na Wielkanoc można spożywać bezpośrednio po zrobieniu, serwując je do obiadu. Jeśli robimy je wcześniej, to należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku. Słoiki z ćwikłą można także pasteryzować (tu znajdziesz instrukcję). Przechowujemy je wówczas w spiżarni lub piwnicy.

Lubisz buraczki z chrzanem? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: