Ćwikła z chrzanem to bardzo prosty przepis. Lista składników jest krótka, a smak naszych buraczków można dopasować do własnych preferencji dotyczących stopnia ostrości. Możesz przygotować na kilka dni przed świętami.
Proste w przygotowaniu i bardzo smakowite - takie właśnie są buraczki z chrzanem. Wielkanocne dania doskonale smakują w towarzystwie tego popularnego dodatku, sprawiając, że z wielką przyjemnością sięgamy po kolejny kęs. Do ich przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
Są bardzo aromatyczne i mają piękny kolor, który ciekawie kontrastuje z pozostałymi składnikami dania. Przepis na buraczki czerwone na Wielkanoc zaczynamy od przygotowania produktu bazowego, czyli ćwikły. Buraki można zarówno ugotować, jak i upiec. Gotowanie jest znacznie szybsze i prostsze, jednak my polecamy pieczenie. Upieczone buraki mają więcej wartości odżywczych, a także są bardziej aromatyczne w smaku. Ich kolor również jest bardziej intensywny.
Upieczone buraki wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Warzywa następnie obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dalszy przepis na buraczki z chrzanem na Wielkanoc przedstawia się następująco:
Zobacz też: Jajka faszerowane awokado z mięsnym dodatkiem. Teściowa chciała mi zapłacić za ten przepis
Przygotowane zgodnie z powyższą recepturą buraki z chrzanem na Wielkanoc można spożywać bezpośrednio po zrobieniu, serwując je do obiadu. Jeśli robimy je wcześniej, to należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku. Słoiki z ćwikłą można także pasteryzować (tu znajdziesz instrukcję). Przechowujemy je wówczas w spiżarni lub piwnicy.
Lubisz buraczki z chrzanem? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.