-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Podaj ją wraz z rybą i wędlinami
Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Podaj ją wraz z rybą i wędlinami
Rozmawiając z członkami mojej rodziny, każdy się zgodnie zgodził, że niektórych rzeczy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jednym z takich dodatków jest właśnie ten charakterystyczny specjał. Niektórych odpycha sam jego zapach, inni go wręcz uwielbiają. Nieważne jednak do jakiej grupy się zaliczasz, warto by pojawił się w Wigilię.
Buraki to warzywo, które szczególnie wykorzystuje się w okresie Wigilii i Bożego Narodzenia. Robi się z niego nie tylko zakwas, a później barszcz, a także jest dodatkiem do sałatek i ryb. Jednak to wykorzystanie buraków jest nieco inne, lecz przez wiele osób dobrze znane. Jego charakterystyczny zapach można wyczuć od razu.
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?
Ćwikła z chrzanem nie może nie pojawić się na wigilijnym, a później sylwestrowym stole. Wiele osób uwielbia ten głęboki smak i intensywny kolor, a wszystko to uzyskane jest w domowych warunkach. Chcąc przygotować ten dodatek, warto więc posiłkować się tradycyjnym przepisem, który jest smaczny i prosty. Ugotowane warzywa należy więc połączyć z intensywnym chrzanem i zamknąć w słoikach. Ten smakołyk może długo postać, dlatego na pewno zostanie zjedzony do końca.
Przepis na ćwikłę z chrzanem
Składniki
- 1 kg buraków,
- duży korzeń chrzanu lub tarty chrzan ze słoika,
- pół łyżeczki octu jabłkowego,
- pół łyżeczki soku z cytryny,
- szczypta cukru,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Buraki dokładnie przemyj i włóż do garnka z wodą. Naczynie ustaw na średnim ogniu i gotuj do miękkości warzyw. Po tym czasie ostudź buraki i ostrożnie obierz ze skórki.
- Zimne buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do sporej miski. Chrzan również przemyj i obierz. Zetrzyj go na tarce o małych oczkach.
- Połącz warzywa z sobą, dolej do nich ocet i sok z cytryny. Nie zapomnij również doprawić całości solą, pieprzem i cukrem.
- Tak przygotowaną ćwikłę przenieś do umytych, wyparzonych i suchych słoiczków. Odstaw na noc do lodówki, by smaki mogły się przegryźć. Podawaj do mięs i wędlin, smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl