Zupa chrzanowa Ani Starmach jest obłędna. Zaserwuj ją w Wielkanoc zamiast żurku, a zaskoczysz gości

Zupa chrzanowa Ani Starmach to doskonała alternatywa dla tradycyjnego żurku podczas tegorocznej Wielkanocy. Gwarantujemy, że robi się ją bardzo łatwo, a na dodatek smakuje obłędnie. Jako nowość na świątecznym stole na pewno zaskoczy gości.

Potrawa, która otwiera menu na Wielkanoc to w większości domów zupa. W niektórych jest to żur, a w innych - biały barszcz. Niezależnie od rodzaju, zazwyczaj towarzyszy im gotowane jajko i odrobina chrzanu. Obie zupy są tak aromatyczne, że ich zapach unosi się po całym domu.

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Zupa chrzanowa Ani Starmach - przepis. Tradycyjna potrawa, która rzadko gości na stołach

Zupa chrzanowa to tradycyjne wielkanocne danie, jednak coraz rzadziej gości na naszych stołach. Podczas tegorocznej Wielkanocy może powrócić do łask. Zdecydowanie warto ją przyrządzić, ponieważ z pewnością będzie pozytywnym zaskoczeniem dla gości. Czego potrzebujemy do zupy chrzanowej z przepisu Ani Starmach? Podpowiadamy.

Nigdy nie wyrzucaj wytłaczanek po jajkach (zdjęcie ilustracyjne) Nigdy nie wyrzucaj wytłaczanek po jajkach. Możesz dać im kolejne życia

Składniki:

  • 2 pory,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • pół selera,
  • 2 l wody,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • ząbek czosnku,
  • liść laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 4 łyżki tartego chrzanu,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • jajka ugotowane na twardo.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jajka w sosie musztardowym Zapomnij o nudnych świętach. jajka w sosie musztardowym to perełka z PRL-u

Zupa chrzanowa na Wielkanoc. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmażaj do momentu wytopienia się tłuszczu.
  2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i odstaw na później.
  3. Warzywa obierz, umyj, a następnie pokrój w kostkę i smaż na tłuszczu z boczku. Następnie przełóż je do garnka.
  4. Warzywa zalej dwoma litrami wody i dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu, aż zmiękną.
  5. Dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj do miękkości.
  6. Wyjmij liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zblenduj warzywa.
  7. Dodaj tarty chrzan, a następnie śmietanę kremówkę.
  8. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Podawaj z jajkiem gotowanym na twardo, boczkiem i kromką świeżego chleba. Smacznego!
Więcej o: