Więcej porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Każdemu zdarza się czasem o czymś zapomnieć. Również w kuchni. A to zapomnimy posolić wodę na makaron, a to nie wyjmiemy masła z lodówki odpowiednio wcześniej, żeby zmiękło (mnie zdarza się to notorycznie). Do listy z pewnością można też dopisać zapomnienie o mięsie, które mrozi się w zamrażarce, a już dawno powinno być gotowe do obróbki.
Taka wpadka to jednak nie koniec świata. Jest kilka sprawdzonych sposobów na to, jak szybko rozmrozić mięso.
Jeśli macie mikrofalówkę, to jesteście w domu. Ten sposób dobrze się sprawdzi, jeśli kawałek mięsa, który chcecie rozmrozić, nie jest bardzo duży. No i oczywiście mikrofalówka powinna posiadać funkcję rozmrażania.
Mięso należy wyjąć z opakowania i położyć na dużym naczyniu, które nadaje się do podgrzewania w mikrofalówce. Następnie włączacie wspomnianą wcześniej funkcję (prawdopodobnie konieczne będzie podanie wagi produktu) i czekacie - w przypadku piersi z kurczaka powinno wystarczyć kilkanaście minut, większe kawałki będą rozmrażać się dłużej.
Rozmrażanie mięsa w mikrofali nie jest jednak idealne. Może się bowiem zdarzyć, że rozmrozi się nierównomiernie.
Kolejnym sposobem na szybkie rozmrożenia mięsa jest włożenie go do piekarnika. Ważne, aby nie ustawiać zbyt wysokiej temperatury. Do rozmrażania powinna wystarczyć taka poniżej 100 stopni Celsjusza, optymalna to ok. 55-75. Trzeba też pamiętać, aby mięso włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego i co jakiś czas sprawdzać, czy rozmraża się równomiernie. Jeżeli rozmrażacie ryby, najlepiej zawinąć je w folię aluminiową. Rozmrażanie w piekarniku powinno potrwać około pół godziny.
Jeżeli o mięsie zapomnieliście tylko trochę, dzięki czemu macie więcej czasu na jego rozmrożenie, możecie sięgnąć po jeszcze inne metody.
Jedną z nich jest rozmrażanie mięsa w wodzie. Co istotne, wcale nie powinna to być ciepła woda, bo w takich warunkach szybciej namnażają się bakterie. Należy więc włożyć mięso do naczynia z zimną wodą i pamiętać, aby wymieniać ją mniej więcej co pół godziny. Mięso powinno być całkowicie zanurzone. Najlepiej przełożyć je do szczelnych woreczków strunowych (przed zamknięciem należy usunąć nadmiar powietrza).
Ostatni sposób to rozmrażanie w lodówce, ale tę metodę polecamy raczej osobom, które nie zapomniały o mięsie i mają na to naprawdę dużo czasu - rozmrażanie może potrwać nawet jeden dzień.
I pamiętajcie: rozmrożonego mięsa nie można zamrażać ponownie!