Pieczeń wieprzowa. Jak zrobić miękką i soczystą? Jeden krok jest kluczowy

Co zrobić, aby pieczeń wieprzowa wyszła idealnie miękka i soczysta? Dobre przygotowanie mięsa to klucz do sukcesu. Wyjaśniamy, jak to zrobić krok po kroku.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Pieczeń wieprzowa to doskonały pomysł na danie obiadowe. Podana z ziemniakami i sosem - mięsnym lub grzybowym - to prawdziwy rarytas! Można ją podawać także na zimno, jest świetnym dodatkiem do kanapek, który bije na głowę sklepowe wędliny. Najważniejsze jest jednak, by odpowiednio ją przygotować. To łatwe - wszystko wyjaśniamy poniżej.

Pieczeń wieprzowa - miękka i soczysta: przepis

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej,
  • 2 spore cebule,
  • 6-8 ząbków czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego,
  • woda
Zobacz wideo Pulled pork, czyli wyczesane burgery z czesanej wieprzowiny

Jak zrobić pieczeń wieprzową?

Kawałek szynki wieprzowej płuczemy i osuszamy. Ząbki czosnku wyciskamy, dodajemy do nich tymianek, sól i pieprz, mieszamy. Mięso nacieramy taką mieszaniną, a następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki. Szynka powinna spędzić w niej całą noc, a najlepiej zostawić ją tam nawet na 24 godziny. Dzięki temu mięso będzie nie tylko aromatyczne, ale także cudownie soczyste. 

Po wyjęciu z lodówki mięso obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy szynkę z każdej strony, aż ładnie zbrązowieje. Cebulę kroimy w piórka, a naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy. Wrzucamy cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, na to kładziemy szynkę i podlewamy wodą. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez dwie godziny (po 1 godzinie na kilogram mięsa) - jeśli mięso będziemy piec dłużej, również może być niesmaczne. W trakcie pieczenia kilkukrotnie podlewamy je sosem. 

Po upieczeniu mięso studzimy (jeśli chcemy podać je na ciepło, również lepiej je trochę przestudzić - tuż po wyjęciu z piekarnika będzie się łatwo kruszyć), podajemy do chleba lub z gotowanymi ziemniakami i surówką. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.