Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Pieczeń wieprzowa to doskonały pomysł na danie obiadowe. Podana z ziemniakami i sosem - mięsnym lub grzybowym - to prawdziwy rarytas! Można ją podawać także na zimno, jest świetnym dodatkiem do kanapek, który bije na głowę sklepowe wędliny. Najważniejsze jest jednak, by odpowiednio ją przygotować. To łatwe - wszystko wyjaśniamy poniżej.
Składniki:
Kawałek szynki wieprzowej płuczemy i osuszamy. Ząbki czosnku wyciskamy, dodajemy do nich tymianek, sól i pieprz, mieszamy. Mięso nacieramy taką mieszaniną, a następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki. Szynka powinna spędzić w niej całą noc, a najlepiej zostawić ją tam nawet na 24 godziny. Dzięki temu mięso będzie nie tylko aromatyczne, ale także cudownie soczyste.
Po wyjęciu z lodówki mięso obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy szynkę z każdej strony, aż ładnie zbrązowieje. Cebulę kroimy w piórka, a naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy. Wrzucamy cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, na to kładziemy szynkę i podlewamy wodą. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez dwie godziny (po 1 godzinie na kilogram mięsa) - jeśli mięso będziemy piec dłużej, również może być niesmaczne. W trakcie pieczenia kilkukrotnie podlewamy je sosem.
Po upieczeniu mięso studzimy (jeśli chcemy podać je na ciepło, również lepiej je trochę przestudzić - tuż po wyjęciu z piekarnika będzie się łatwo kruszyć), podajemy do chleba lub z gotowanymi ziemniakami i surówką.