Majonez domowy - przepis, który musisz poznać przed Wielkanocą. Potrzebujesz jedynie czterech składników

Majonez to produkt, bez którego wiele wielkanocnych potraw nie ma prawa smakować. Przepis na domowy majonez jest banalny, a smak bije na głowę każdy majonez ze sklepu. W czym tkwi sekret wyjątkowego smaku? Chodzi o ocet - najlepszy do domowego majonezu będzie ocet winny

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Majonez to nieodłączny składnik wielu sałatek, idealnie pasuje do jajek na twardo i wędlin. Jest także bazą do wielu sosów i dipów. Trudno więc wyobrazić sobie kuchnię bez tak podstawowego produktu, jakim jest majonez, szczególnie teraz, kiedy zbliża się Wielkanoc, czyli święto sałatek, jajek na twardo i faszerowanych oraz domowych wędlin. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis, który każda pani domu powinna znać. Jak zrobić przepyszny domowy majonez? Ważne są odpowiednie proporcje i ocet winny.

Majonez domowy - przepis idealny na Wielkanoc

Składniki:

  • 1 większe jajko
  • ok. 350 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Domowy majonez - sposób wykonania

  1. Przygotuj wysokie naczynie np. dzbanek i wbij jajko. Dodaj musztardę i ocet oraz przyprawy. Całość miksuj za pomocą blendera.
  2. Kiedy masa się już połączy, cienką strużką wlewaj olej, cały czas miksując. Oleju dodawaj tyle, w zależności od konsystencji, jaką chcesz uzyskać.
  3. Gotowy majonez przełóż do słoiczka lub szczelnie zamkniętego pojemnika. Przechowuj w lodówce.

Jeśli chcesz, by twój majonez był nieco bardziej wyrazisty, dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Tak przygotowany domowy majonez będzie wspaniałym uzupełnieniem wielkanocnych przysmaków.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o: