Poniżej prezentujemy podstawowy przepis na pastę jajeczną z awokado. Możesz podać ją jako sałatkę lub pastę do pieczywa. W przypadku sałatki jaja powinny być pokrojone w grubszą kostkę, tak aby tekstura się zgadzała. My już czujemy ten smak pasty nałożonej na świeże pieczywo i zajadanej przez cały dzień.
Więcej podobnych informacji oraz kulinarnych przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Pasta z awokado i jajka. Składniki, których potrzebujesz
Pasta z awokado i jajek - instrukcja krok po kroku
Ugotuj jajka na twardo (około 8 - 10 minut). Pokrój w niezbyt małą kostkę. Rozetrzyj awokado widelcem, aż będzie gładkie. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i wymieszaj. Do awokado dodaj jajka, szczypior, sól i pieprz. Pieprzu nie żałuj. To on nada twista potrawie. Następnie wszystko razem dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu po przyrządzeniu lub schłodzone ze świeżym pieczywem.
Odpowiedni kolor smaczliwki wdzięcznej to intensywna zieleń
Ważna uwaga. Cokolwiek chcesz przyrządzić z awokado, musi być ono dojrzałe. Dojrzałe oznacza, że po naciśnięciu skórki powinien zostać odcisk. Smaczliwka wdzięczna, czyli nasze awokado, po obraniu musi mieć żywy, zielony kolor i przyjemny zapach. Zanim coś z niego zrobisz – spróbuj! Dzięki tłuszczom zawartym w tej potrawie, witaminy A, D, E i K mogą się rozpuścić i zostać przyswojone przez organizm. Potrzebujemy takiego doładowania dla ochrony zdrowia – szczególnie teraz, kiedy pogoda płata nam figle.
Pasta z awokado i jaka będzie też idealną przystawką na stół wielkanocny. Przygotuj ją według naszego przepisu, a zachwycisz wszystkich domowników.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.