Zobacz wideo Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej
Ciasta na Wielkanoc 2023 to najczęściej babki piaskowe, mazurki, czy serniki oraz makowce. Jednak jeśli poszukujesz innych rozwiązań, niekoniecznie związanych z tradycją i kochasz czekoladę, krem i orzechy, to koniecznie przygotuj ciasto Marysieńka. Przepis na słodki przysmak znajdziesz poniżej.
Ciasto Marysieńka. Przepis na Wielkanoc pełną słodyczy
Ciasto orzechowe kojarzy się często z wykwintnym, a wręcz królewskim tortem. Jednak jeśli nie masz ochoty stać godzinami w kuchni, lub zwyczajnie chcesz zjeść pyszny deser, to Marysieńka będzie idealnym rozwiązaniem. Ten wielkanocny hit cukierniczy skupia w sobie elegancję, smak i prostotę wykonania.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 5 łyżek cukru,
- 5 łyżek mąki tortowej,
- 2 łyżki kakao,
- szczypta soli,
- cukier waniliowy.
Ciasto orzechowe:
- 250 g orzechów włoskich,
- 5 białek,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- łyżka miodu.
Krem:
- 2 szklanki mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 5 żółtek,
- 200 g masła,
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ciasto na Wielkanoc - Marysieńka. Tak je przygotujesz
- Przygotuj biszkopt czekoladowy. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka wlej do wysokiej misy, wsyp szczyptę soli. Ubijaj mikserem na puszystą pianę, pod koniec stopniowo wsypuj cukier i nadal ubijaj, aż piana będzie szklista i sztywna.
- Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym, wlej do białek. Przesiej mąkę i wrzuć do ciasta, dodaj kakao. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Biszkopt przelej na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Następnie przygotuj ciasto orzechowe. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Wsyp posiekane drobno orzechy, miód, proszek do pieczenia oraz mąkę. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.
- Przygotuj krem. Półtorej szklanki mleka gotuj na wolnym ogniu. Do pozostałej części wsyp budyń, dodaj żółtka oraz cukier. Dokładnie mieszaj i wlej do wrzącego mleka. Gotuj przez trzy minuty, energicznie mieszając, aby zapobiec przypaleniu. Odstaw do ostygnięcia.
- Następnie budyń utrzyj z masłem oraz dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Złóż ciasto w całość. Kakaowy biszkopt przekrój wzdłuż, aby powstały dwa blaty.
- Na jeden wylej krem. Następnie połóż ciasto orzechowe i kolejną warstwę kremu. Wierzch przykryj drugą częścią ciasta czekoladowego.
Ciasto Marysieńka można polać ulubioną czekoladą. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, kup gotową polewę, rozpuść i polej wypiek.