Ciasto Marysieńka. Połącz czekoladę z orzechami i zaskocz gości podczas wielkanocnego biesiadowania

Ciasto Marysieńka, przepis na ten wyjątkowy przysmak stał się hitem Wielkanocy 2023. Wszystko za sprawą faktu, że wypiek łączy w sobie orzechową bazę, pyszny lekki krem oraz czekoladę. Ta kompozycja nie tylko brzmi pysznie, ale przede wszystkim jest idealną alternatywą dla tradycyjnych ciast.
Zobacz wideo Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej

Ciasta na Wielkanoc 2023 to najczęściej babki piaskowe, mazurki, czy serniki oraz makowce. Jednak jeśli poszukujesz innych rozwiązań, niekoniecznie związanych z tradycją i kochasz czekoladę, krem i orzechy, to koniecznie przygotuj ciasto Marysieńka. Przepis na słodki przysmak znajdziesz poniżej.

Ciasto Marysieńka. Przepis na Wielkanoc pełną słodyczy

Ciasto orzechowe kojarzy się często z wykwintnym, a wręcz królewskim tortem. Jednak jeśli nie masz ochoty stać godzinami w kuchni, lub zwyczajnie chcesz zjeść pyszny deser, to Marysieńka będzie idealnym rozwiązaniem. Ten wielkanocny hit cukierniczy skupia w sobie elegancję, smak i prostotę wykonania.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 łyżek mąki tortowej,
  • 2 łyżki kakao,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy.

Ciasto orzechowe:

  • 250 g orzechów włoskich,
  • 5 białek,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka miodu.

Krem:

  • 2 szklanki mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 5 żółtek,
  • 200 g masła,
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto na Wielkanoc - Marysieńka. Tak je przygotujesz

  1. Przygotuj biszkopt czekoladowy. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka wlej do wysokiej misy, wsyp szczyptę soli. Ubijaj mikserem na puszystą pianę, pod koniec stopniowo wsypuj cukier i nadal ubijaj, aż piana będzie szklista i sztywna.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym, wlej do białek. Przesiej mąkę i wrzuć do ciasta, dodaj kakao. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Biszkopt przelej na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  4. Następnie przygotuj ciasto orzechowe. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Wsyp posiekane drobno orzechy, miód, proszek do pieczenia oraz mąkę. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.
  5. Przygotuj krem. Półtorej szklanki mleka gotuj na wolnym ogniu. Do pozostałej części wsyp budyń, dodaj żółtka oraz cukier. Dokładnie mieszaj i wlej do wrzącego mleka. Gotuj przez trzy minuty, energicznie mieszając, aby zapobiec przypaleniu. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Następnie budyń utrzyj z masłem oraz dodaj mąkę ziemniaczaną. 
  7. Złóż ciasto w całość. Kakaowy biszkopt przekrój wzdłuż, aby powstały dwa blaty.
  8. Na jeden wylej krem. Następnie połóż ciasto orzechowe i kolejną warstwę kremu. Wierzch przykryj drugą częścią ciasta czekoladowego.

Ciasto Marysieńka można polać ulubioną czekoladą. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, kup gotową polewę, rozpuść i polej wypiek. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.