Jeśli zostało ci mięso z rosołu i nie masz pojęcia, co z niego przyrządzić, podpowiadamy. Ugotowane mięso drobiowe można wykorzystać do różnego rodzaju sałatek, zapiekanek i kanapek. Podajemy przepis na pulpety z dodatkiem warzyw i kaszy manny. Takie danie jest proste w przygotowaniu i zachwyca smakiem.
Zobacz wideo Beata Kozidrak wyznała: Graliśmy z playbacku, taśma stanęła
Pulpety wyjdą aromatyczne z dodatkiem tych kilku przypraw
Aby pulpety wyszły aromatyczne i miały wyrazisty smak, warto dodać do mięsa przyprawy takie jak tymianek, słodka i ostra papryka oraz odpowiednią ilość soli i pieprzu. Dodatkowo smaku dodadzą im koperek, pietruszka i różnego rodzaju sosy.
Składniki:
- trzy udka z rosołu,
- marchew z rosołu,
- pietruszka i seler z rosołu,
- trzy ząbki czosnku,
- dwie łyżki kaszy manny,
- dwie szklanki rosołu,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka chili,
- szczypta tymianku,
- pęczek koperku,
- natka pietruszki do podania,
- sól i pieprz.
Pulpety smakują najlepiej podane z sosem i posiekaną natką pietruszki
Przygotowanie:
- Oddziel mięso z kurczaka od kości. Pokrój w kostkę warzywa z rosołu.
- Zmiel mięso, marchew, seler i pietruszkę w maszynce do mielenia.
- Dodaj do mieszanki przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę sól, pieprz oraz słodką paprykę z tymiankiem.
- Wyrabiaj masę tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
- Z masy formuj kulki. Gotuj pulpety na małym ogniu przez kilka minut.
- Podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
Pulpety z mięsa z rosołu można podawać z różnymi dodatkami. Warto przygotować do nich specjalny sos koperkowy, pomidorowy lub sos holenderski. Można je podawać z gotowanymi ziemniakami, sprawdzą się też sałata i gotowana marchew.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl