Co zrobić z mięsa z rosołu? Dodaj te składniki i przyrządź wyśmienite danie. Goście będą wniebowzięci

Nie wiesz, jak wykorzystać mięso z rosołu? Z resztek po zupie można przyrządzić wiele smakowitych dań. Przedstawiamy przepis na pulpety - zaskakują smakiem i świetnie smakują z różnymi dodatkami. Zrobisz je w kilka chwil.

Jeśli zostało ci mięso z rosołu i nie masz pojęcia, co z niego przyrządzić, podpowiadamy. Ugotowane mięso drobiowe można wykorzystać do różnego rodzaju sałatek, zapiekanek i kanapek. Podajemy przepis na pulpety z dodatkiem warzyw i kaszy manny. Takie danie jest proste w przygotowaniu i zachwyca smakiem. 

Zobacz wideo Beata Kozidrak wyznała: Graliśmy z playbacku, taśma stanęła

Pulpety wyjdą aromatyczne z dodatkiem tych kilku przypraw

Aby pulpety wyszły aromatyczne i miały wyrazisty smak, warto dodać do mięsa przyprawy takie jak tymianek, słodka i ostra papryka oraz odpowiednią ilość soli i pieprzu. Dodatkowo smaku dodadzą im koperek, pietruszka i różnego rodzaju sosy.

Składniki:

  • trzy udka z rosołu,
  • marchew z rosołu,
  • pietruszka i seler z rosołu,
  • trzy ząbki czosnku,
  • dwie łyżki kaszy manny,
  • dwie szklanki rosołu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka chili,
  • szczypta tymianku,
  • pęczek koperku,
  • natka pietruszki do podania,
  • sól i pieprz.

Pulpety smakują najlepiej podane z sosem i posiekaną natką pietruszki

Przygotowanie:

  1. Oddziel mięso z kurczaka od kości. Pokrój w kostkę warzywa z rosołu. 
  2. Zmiel mięso, marchew, seler i pietruszkę w maszynce do mielenia.  
  3. Dodaj do mieszanki przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę sól, pieprz oraz słodką paprykę z tymiankiem.
  4. Wyrabiaj masę tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  5. Z masy formuj kulki. Gotuj pulpety na małym ogniu przez kilka minut. 
  6. Podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Pulpety z mięsa z rosołu można podawać z różnymi dodatkami. Warto przygotować do nich specjalny sos koperkowy, pomidorowy lub sos holenderski. Można je podawać z gotowanymi ziemniakami, sprawdzą się też sałata i gotowana marchew.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.