Idealnie soczysty i aromatyczny kurczak z piekarnika. Kluczowa jest marynata z sekretnym składnikiem

Kurczak z piekarnika to świetny pomysł na pyszny i sycący obiad. Choć jego wykonanie jest banalnie proste, to wiele osób popełnia pewien błąd, przez który mięso wychodzi suche, twarde i pozbawione wyjątkowego aromatu. Przychodzimy dziś ze sprawdzonym przepisem, dzięki któremu pieczony kurczak będzie soczysty, a jego skórka chrupiąca. Palce lizać!

Mięso drobiowe cieszy się w Polsce ogromną popularnością, o czym świadczy liczba sposobów, na jakie można je przygotować. Kurczaka można m.in. usmażyć, nafaszerować, udusić, ugrillować, a także upiec. Mięso pieczone w piekarniku charakteryzuje się soczystym smakiem, złocistą skórką oraz aromatem ziół. Sprawdźcie, jak upiec przepysznego kurczaka na rodzinny obiad.

Zobacz wideo Kurczak pieczony z tłuczonymi ziemniakami z sałatą z jarmużu z dressingiem musztardowym

Kurczak pieczony w aromatycznej marynacie. Co będzie ci potrzebne?

Aby mięso się dobrze upiekło, potrzebuje odpowiedniej marynaty. Oprócz ziół będzie ci potrzebny także jogurt naturalny gęsty. To właśnie on sprawi, że mięso nie utraci swego wyjątkowego smaku i nie wyschnie na wiór. W jogurcie znajdują się kultury bakterii, które w połączeniu z wysoką temperaturą w piekarniku powodują ścinanie się białek, tym samym chroniąc mięso przed stwardnieniem i wysuszeniem. 

Składniki:

  • kurczak w całości (mogą to być też same udka lub skrzydełka),
  • jeden duży jogurt naturalny,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sok z połowy cytryny,
  • szczypta rozmarynu
  • sól, pieprz.

Soczysty kurczak z piekarnika. Sposób wykonania

Umyj mięso, a następnie osusz je ręcznikiem papierowym. Włóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i wlej na dno odrobinę wody. Za pomocą szpatułki lub pędzelka kuchennego wysmaruj kurczaka oliwą. Do osobnego naczynia wlej jogurt, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj.

Powstałą marynatę wlej na kurczaka. W kolejnym etapie zakryj naczynie żaroodporne folią spożywczą i schowaj do lodówki na kilka godzin. Wyjmij je na około godzinę przed pieczeniem i usuń z kurczaka nadmiar marynaty. Potem przełóż je na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Piecz kurczaka przez około godzinę. Kiedy w domu zacznie się rozchodzić smakowity, ziołowy aromat, będziesz wiedzieć, że nadszedł czas na wyjęcie mięsa z piekarnika. Gotowego kurczaka możesz podać z ziemniakami i surówką lub fasolką szparagową. Smacznego!

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.