Puszyste naleśniki z jagodami z przepisu babci. Ta metoda sprawi, że będą wyjątkowo delikatne

Jak przygotować idealne naleśniki z jagodami? Przedstawiamy przepis na tradycyjny przysmak z sezonowymi owocami, który sprawdzi się w różnych okolicznościach. Takie danie można przygotować z kilku prostych składników.

Naleśniki to jedno z klasycznych dań, które można serwować na wiele różnych sposobów. Podpowiadamy, jak przyrządzić doskonały obiad na słodko z jagodami. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga poświęcenia odrobiny czasu. 

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Naleśniki z jagodami przyrządzisz z kilku prostych składników

Do przygotowania naleśników niezbędne będą mąka, jajka, mleko, cukier i sól. Gotowe danie można posypać cukrem pudrem. Do ciasta można też dodać odrobinę cynamonu lub wanilii, dzięki czemu naleśniki będą miały bogatszy smak i aromat. Jagody można użyć w całości albo zmiksować część i polać nimi gotowe naleśniki.

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • dwa jajka,
  • szklanka mleka,
  • łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • olej roślinny,
  • szklanka jagód,
  • cukier puder do posypania.

Naleśniki można podawać z różnymi dodatkami. Sprawdzi się bita śmietana i lody waniliowe

Przygotowanie:

  1. Umyj jagody i osusz na sitku.
  2. Przesiej mąkę pszenną do miski. Jajka zmiksuj z mlekiem, dodawaj do nich stopniowo cukier i przesianą mąkę. Na koniec dodaj łyżkę oleju. Powinno powstać jednolite, gładkie ciasto. Jego gęstość można regulować dodając mąki lub mleka.
  3. Przygotuj patelnię, rozgrzej na niej olej i rozprowadzaj równomiernie porcje ciasta. Smaż naleśniki z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.
  4. Podawaj posypane jagodami.

Naleśniki z jagodami smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można serwować je posypane cukrem pudrem lub polane odrobiną miodu. Jako deser będą świetnie się komponowały z dodatkiem lodów waniliowych i bitej śmietany. Innym sposobem na podanie tej potrawy będzie zmiksowanie jagód i polanie nią naleśników. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.