• Link został skopiowany

Tak podrasujesz klasyczny polski obiad. Dodaj jeden specjalny składnik, a smak będzie idealny

Jak przyrządzić tradycyjny polski obiad? Przedstawiamy przepis na kotlety schabowe, które znikną z talerzy w mgnieniu oka. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników. Smakują najlepiej serwowane ze specjalnym dodatkiem.
Kotlet schabowy
Fot. Jakub Porzycki / Agencja Wyborcza.pl

Kotlety schabowe to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Są niezwykle uniwersalne i można je podawać z różnymi dodatkami. Sprawdzą się surówki, sałatki, gotowane ziemniaki i duszone warzywa. Jak je przyrządzić, aby miały idealny smak i były niesamowicie delikatne? Warto serwować je z dodatkiem specjalnych sosów.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Przepis na kotlety schabowe. Wyjdą niesamowicie delikatne

Przed panierowaniem kotletów namocz je w mleku. Dzięki temu będą miały idealną strukturę i każdy będzie prosił o dokładkę. Do panierowania wystarczy przygotować mąkę pszenną, jajko i bułkę tartą.

Składniki:

  • cztery kawałki schabu,
  • szklanka mleka,
  • duża biała cebula,
  • trzy ząbki czosnku,
  • dwa liście laurowe,
  • cztery ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jajko, 
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta.

Tak przyrządzisz doskonałe kotlety. Podawaj je z tymi składnikami 

Przygotowanie:

  1. Obierz cebulę i ząbki czosnku z łupin. Posiekaj je drobno.
  2. Rozbij kotlety schabowe. Dopraw mięso solą, pieprzem i przełóż do miski. 
  3. Kotlety zalej mlekiem z posiekaną cebulą, czosnkiem, liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego.
  4. Wstaw schabowe do lodówki na około godzinę. W tym czasie przygotuj produkty do panierki.
  5. Kotlety wyjmij z mleka, osusz i panieruj w mące, jajku i bułce tartej.
  6. Przygotuj patelnię i smaż na niej kotlety do momentu, aż uzyskują złocistą barwę z obu stron.
  7. Podawaj kotlety bezpośrednio po ich usmażeniu. Smacznego!

Kotlety schabowe można serwować np. z sosem szalotkowym albo musztardowym. Dzięki temu zyskają jeszcze więcej smaku. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: