Kotlety schabowe to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Są niezwykle uniwersalne i można je podawać z różnymi dodatkami. Sprawdzą się surówki, sałatki, gotowane ziemniaki i duszone warzywa. Jak je przyrządzić, aby miały idealny smak i były niesamowicie delikatne? Warto serwować je z dodatkiem specjalnych sosów.
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Przepis na kotlety schabowe. Wyjdą niesamowicie delikatne
Przed panierowaniem kotletów namocz je w mleku. Dzięki temu będą miały idealną strukturę i każdy będzie prosił o dokładkę. Do panierowania wystarczy przygotować mąkę pszenną, jajko i bułkę tartą.
Składniki:
- cztery kawałki schabu,
- szklanka mleka,
- duża biała cebula,
- trzy ząbki czosnku,
- dwa liście laurowe,
- cztery ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- jajko,
- mąka pszenna,
- bułka tarta.
Tak przyrządzisz doskonałe kotlety. Podawaj je z tymi składnikami
Przygotowanie:
- Obierz cebulę i ząbki czosnku z łupin. Posiekaj je drobno.
- Rozbij kotlety schabowe. Dopraw mięso solą, pieprzem i przełóż do miski.
- Kotlety zalej mlekiem z posiekaną cebulą, czosnkiem, liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego.
- Wstaw schabowe do lodówki na około godzinę. W tym czasie przygotuj produkty do panierki.
- Kotlety wyjmij z mleka, osusz i panieruj w mące, jajku i bułce tartej.
- Przygotuj patelnię i smaż na niej kotlety do momentu, aż uzyskują złocistą barwę z obu stron.
- Podawaj kotlety bezpośrednio po ich usmażeniu. Smacznego!
Kotlety schabowe można serwować np. z sosem szalotkowym albo musztardowym. Dzięki temu zyskają jeszcze więcej smaku. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl