Chcesz przyrządzić dżem, który będzie miał wyjątkowy smak i oczaruje każdego swoim wyjątkowym smakiem? Ta receptura pomoże przygotować wyśmienity dodatek do naleśników i różnego rodzaju deserów. Zrobisz go w kilku prostych krokach.
Zobacz wideo Czy po podwyżkach cen biletów taniej podróżuje się pociągiem, czy samochodem?
Przepis na dżem z cukinii i pomidorów. Pomysł na oryginalny dodatek do naleśników i kanapek
Do przyrządzenia dżemu będą potrzebne żółta i zielona cukinia, pomidory, miód, cukier waniliowy oraz przyprawy takie jak goździki, pieprz i sól. Oprócz tego będą potrzebne wyparzone słoiki.
Składniki:
- dwie duże cukinie: żółta i zielona,
- cztery czerwone pomidory,
- pół szklanki miodu,
- opakowanie cukru waniliowego,
- cztery goździki,
- pieprz i sól.
Dżem z cukinii jest dziecinnie prosty w przygotowaniu. Na koniec przełóż do wyparzonych słoików
Przygotowanie:
- Umyj pomidory, obierz je ze skórki, pokrój w kawałki. Umyj cukinie, obierz je i pokrój w kostkę.
- Rozgrzej olej na patelni i przełóż na nią pokrojone pomidory. Dodaj do nich ćwierć szklanki wody.
- Dopraw pomidory miodem, goździkami i odrobiną pieprzu. Smaż całość na małym ogniu przez kolejne dwie minuty. Następnie dodaj do nich pokrojoną cukinię i cukier waniliowy. Smaż mieszankę na małym ogniu do momentu, aż woda odparuje i warzywa nabiorą właściwej konsystencji.
- Zdejmij patelnię z ognia. Gotowy, jeszcze gorący dżem przełóż do słoików. Zakręć je i ustaw do góry dnem. Przechowuj w zacienionym, suchym miejscu. Smacznego!
Dżem z cukinii sprawdzi się jako doskonały dodatek do kanapek, naleśników i różnego rodzaju deserów. Gotowy dżem należy zjeść w ciągu kilku dni od przygotowania. Jeśli chce się przechowywać słoiki przez dłuższy czas, można je zapasteryzować. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl