• Link został skopiowany

Jak zrobić dżem o wyjątkowym smaku? Połącz te warzywa z odrobiną miodu i przełóż je do słoików

Przedstawiamy wyjątkowy przepis na dżem, który posiada niezwykle oryginalny smak. Taka kompozycja sprawi, że każdy będzie się nim zachwycał. Jak go przygotować? Wystarczy połączyć... cukinię z pomidorami!
Dżem z cukinii. Zdjęcie ilustracyjne
Tatevosian Yana/shutterstock

Chcesz przyrządzić dżem, który będzie miał wyjątkowy smak i oczaruje każdego swoim wyjątkowym smakiem? Ta receptura pomoże przygotować wyśmienity dodatek do naleśników i różnego rodzaju deserów. Zrobisz go w kilku prostych krokach. 

Zobacz wideo Czy po podwyżkach cen biletów taniej podróżuje się pociągiem, czy samochodem?

Przepis na dżem z cukinii i pomidorów. Pomysł na oryginalny dodatek do naleśników i kanapek 

Do przyrządzenia dżemu będą potrzebne żółta i zielona cukinia, pomidory, miód, cukier waniliowy oraz przyprawy takie jak goździki, pieprz i sól. Oprócz tego będą potrzebne wyparzone słoiki.

Składniki:

  • dwie duże cukinie: żółta i zielona,
  • cztery czerwone pomidory,
  • pół szklanki miodu,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • cztery goździki,
  • pieprz i sól.

Dżem z cukinii jest dziecinnie prosty w przygotowaniu. Na koniec przełóż do wyparzonych słoików

Przygotowanie:

  1. Umyj pomidory, obierz je ze skórki, pokrój w kawałki. Umyj cukinie, obierz je i pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej olej na patelni i przełóż na nią pokrojone pomidory. Dodaj do nich ćwierć szklanki wody.
  3. Dopraw pomidory miodem, goździkami i odrobiną pieprzu. Smaż całość na małym ogniu przez kolejne dwie minuty. Następnie dodaj do nich pokrojoną cukinię i cukier waniliowy. Smaż mieszankę na małym ogniu do momentu, aż woda odparuje i warzywa nabiorą właściwej konsystencji.
  4. Zdejmij patelnię z ognia. Gotowy, jeszcze gorący dżem przełóż do słoików. Zakręć je i ustaw do góry dnem. Przechowuj w zacienionym, suchym miejscu. Smacznego!

Dżem z cukinii sprawdzi się jako doskonały dodatek do kanapek, naleśników i różnego rodzaju deserów. Gotowy dżem należy zjeść w ciągu kilku dni od przygotowania. Jeśli chce się przechowywać słoiki przez dłuższy czas, można je zapasteryzować. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: