Sałatka z ziemniaków do grilla. Mistrzowski smak dadzą młode warzywa i kremowo, chrupiący dressing

Sałatka z ziemniaków do grilla brzmi banalnie, ale wcale nie musi tak smakować. Udowodni to przepis opierający się na kremowym dressingu z chrupiącymi dodatkami. Smak to kulinarne dzieło sztuki, które może przygotować każdy. Danie zachwyci aromatem, niską ceną i piękną prezencją!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wystarczy raz wypróbować ten przepis, by zakochać się w nim po uszy! Mowa tu o sałatce ziemniaczanej, która idealnie sprawdzi się na grilla lub letni obiad. Danie jest arcyproste, jednak smak to niemalże piedestał! Wystarczy kupić młode warzywa, ugotować je i połączyć z resztą składników!

Sałatka ziemniaczana na grilla - sekret tkwi w jakości i prostocie

Aktualnie warzywniaki i bazary mienią się soczystymi barwami, kuszą zapachem ziemi oraz świeżych produktów. Na piedestale znajdziemy młode ziemniaki, które chętnie wykorzystujemy na wiele sposobów. Poza klasyką w wersji z sadzonym, czy szparagami, warto postawić także na obłędną sałatkę idealną na grilla. Przepis to kulinarne dzieło sztuki, które kosztuje nas grosze, jest gotowe w okamgnieniu, no i ten smak, którego nic nie zastąpi! 

Sałatka z młodych ziemniaków to mistrzowskie posunięcie, któremu nikt się nie oprze! Kluczem do sukcesu jest bajecznie aksamitny sos z chrupiącymi dodatkami takie jak pikle i czerwona cebula. Składnikiem obowiązkowym jest także świeży koperek w dużych ilościach, gęsty jogurt i dawka orzeźwienia w postaci soku z cytryny! Skład zasmakuje każdemu, a co jest dodatkowym atutem - o tej porze roku jest łatwo dostępny i przystępny cenowo. Spróbować warto, bo przygotowana raz będzie gościć na stole aż do sezonowego wyczerpania zapasów.

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Przepis na sałatkę ziemniaczaną. Idealna na grilla i letni obiad

Składniki: 

  • 800 g młodych ziemniaczków,
  • dwie łyżki lekkiego majonezu,
  • dwie duże łyżki jogurtu naturalnego - świetnie sprawdzi się grecki, gęsty,
  • odrobina soku z cytryny, 
  • dwie łyżeczki musztardy, 
  • odrobina oliwy,
  • czerwona cebula, 
  • kilka korniszonów - najlepiej małych, pikantnych,
  • garść kopru,
  • natka pietruszki, 
  • sól i grubo mielony pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Młode ziemniaczki dokładnie wyszoruj. Pokrój na połówki lub ćwiartki jeśli sztuki są większe. Gotuj w osolonej wodzie do miękkości. 
  2. W tym czasie przygotuj kremowo-chrupiący dressing. Do dużej misy w której będzie serwowana sałatka, przełóż majonez, jogurt, musztardę i oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. 
  3. Teraz pora na pozostałe produkty. Cebulę drobno pokrój, podobnie korniszony. Warzywa dodaj do sosu razem z posiekaną natką, koperkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zamieszaj. 
  4. Ugotowane ziemniaki odcedź. Przełóż do misy z dressingiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, tak by sos ładnie pokrył warzywa. 
  5. Sałatkę można serwować na ciepło, ale także w chłodnej wersji - obie smakują rewelacyjnie!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.