• Link został skopiowany

Pasta z makreli, czyli przepis na znakomite smarowidło do kanapek. Liczy się dobra ryba i dodatki

Pasta z makreli to przepis na aromatyczny dodatek do pieczywa. Smak ryby jest solidną podstawą, jednak to warzywne dodatki, zielenina i domowy majonez nadadzą całości niebanalnego charakteru. Przygotowanie jest banalnie proste, jednak szczegóły robią robotę!
pasta z makreli
vivooo / shutterstock.com

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ryby to ważny element zdrowej diety, dlatego warto wprowadzać je do menu w najróżniejszych postaciach. Klasyczna pasta z makreli sprawdzi się zatem znakomicie. Sekretem smaku są jednak szczegóły, a także sposób krojenia. 

Pasta z makreli - rybny dodatek na kanapkę

Pasta z makreli to klasyka wśród domowych śniadań, zdrowych przekąsek czy postnych specjałów. Jak się jednak okazuje, kulinarny banał lubuje się w dobrym składzie i nawet najmniejszych szczegółach.  Klasyczne zestawienie to kawałki makreli, jajka, majonez i przyprawy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco zaszaleć z kolorowymi dodatkami. 

Ważnym szczegółem jest kremowa konsystencja - warto zatem dokładnie oddzielić mięso od ości i delikatnie rozgnieść je widelcem. Jeśli zdecydujemy się na dodatek jajka i ogórka, drobne krojenie jest równie niezbędne. Reszta to już czysta formalność - dodajemy majonez, odrobinę musztardy, świeżą zieleninę i przyprawy. 

Zobacz wideo Najprostsza, pasta z drapieżnej makreli

Przepis na pastę z makreli, czyli jak banał w wersji premium

Składniki: 

wędzona makrela,

  • 3 jajka,
  • 3 konserwowe ogórki,
  • czerwona cebula,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pierz grubo mielony,
  • drobno posiekany szczypior.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo.
  2. Kolejnym kokiem jest dokładne obieranie makreli - usuwamy wszystkie ości i skórę. Tak poszarpane kawałki mięsa przekładamy o dużej miski i delikatnie rozgniatamy widelcem. 
  3. Do ryby dodajemy pozostałe składniki - drobno pokrojone jajka, ogórki, czerwoną cebulę i szczypior. Na koniec majonez, musztardę, sól i pieprz.
  4. Całość dokładnie mieszamy i dodatkowo ugniatamy widelcem - wszystko dla uzyskania lepszej, kremowej konsystencji. 
  5. Pastę z makreli ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem, krakersami lub w innej dowolnej formie.
Więcej o: