Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ryby to ważny element zdrowej diety, dlatego warto wprowadzać je do menu w najróżniejszych postaciach. Klasyczna pasta z makreli sprawdzi się zatem znakomicie. Sekretem smaku są jednak szczegóły, a także sposób krojenia.
Pasta z makreli to klasyka wśród domowych śniadań, zdrowych przekąsek czy postnych specjałów. Jak się jednak okazuje, kulinarny banał lubuje się w dobrym składzie i nawet najmniejszych szczegółach. Klasyczne zestawienie to kawałki makreli, jajka, majonez i przyprawy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco zaszaleć z kolorowymi dodatkami.
Ważnym szczegółem jest kremowa konsystencja - warto zatem dokładnie oddzielić mięso od ości i delikatnie rozgnieść je widelcem. Jeśli zdecydujemy się na dodatek jajka i ogórka, drobne krojenie jest równie niezbędne. Reszta to już czysta formalność - dodajemy majonez, odrobinę musztardy, świeżą zieleninę i przyprawy.
Składniki:
wędzona makrela,
Sposób przygotowania: