Obłędny deser królował na stołach w czasach PRL-u. Ewa Wachowicz zdradza recepturę

Marzysz o ekspresowym, smacznym i jednocześnie niebywale łatwym przepisie na deser? Krem sułtański sprawdzi się w tej roli wyśmienicie. To nie lada gratka z czasów PRL-u, która niegdyś często gościła na stołach. Ewa Wachowicz podpowiada, jak go zrobić i co dodać poza rodzynkami.

Domowe desery są teraz dosłownie na wyciągnięcie ręki - wystarczy jedynie nabyć odpowiednie produkty i zabrać się do pracy. Nie zawsze jednak było to takie proste, a szczególnie w czasach PRL-u, gdy brakowało produktów, a nawet te podstawowe były mocno ograniczone. Krem sułtański był wtedy wymiarem luksusu i serwowano go jedynie na wyjątkowe okazje. Jak zatem odtworzyć ten spektakularny przepis? Ewa Wachowicz zdradza sekret deseru w kilku krokach. 

Krem sułtański jak za czasów PRL-u według Ewy Wachowicz

Przepis na krem sułtański jest bananie prosty, jednak kluczem do sukcesu są dobrej jakości składniki. To właśnie ten szczegół sprawiał, że w czasach PRL-u trudno było go przygotować - wówczas sklepowe półki świeciły pustkami, a o większości produktów można było tylko pomarzyć. Ten przysmak może wielu osobom kojarzyć się z dzieciństwem i pewnego rodzaju słodką nagrodą. Ewa Wachowicz zdradza sekretną recepturę tego przysmaku w kilku krokach. 

Jak krem sułtański to oczywiście słodka śmietanka minimum 36 proc. Nie obejdzie się też bez kakao, rodzynek, odrobiny rumu czy biszkoptów. Jak mówi Ewa Wachowicz, sekret smaku tkwi w szczegółach - warto zatem dokładnie je dopieścić. Dzięki temu idealnie odwzorujemy smak deseru. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Tak krem sułtański robi Ewa Wachowicz 

Składniki: 

  • 500 ml śmietany 36 proc.
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • kilka małych bez,
  • kilka małych biszkoptów,
  • rum do namoczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • mięta do dekoracji. 

Sposób przygotowania: 

  1. Rodzynki zalej rumem i odstaw na około dwie godziny lub na całą noc.
  2. Następnie przelej dobrze schłodzoną śmietankę do miski i ubij ją na sztywną masę z cukrem.
  3. Podziel bitą śmietanę na dwie części - jedną przełóż do pucharków, drugą zmiksuj z kakao. Pod koniec dodać rodzynki odsączone z rumu, wymieszać i przełożyć masę do pucharków. 
  4. Teraz kolej na pokruszone bezy - ułóż je ładnie na wierzchu deseru. 
  5. Do kremu dodaj po jednym biszkopcie. Udekoruj wierzch miętą i gotowe! 
Więcej o:
Copyright © Agora SA