Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Blok czekoladowy to jeden z najbardziej charakterystycznych deserów z czasów PRL. Swoją popularność zawdzięczał przede wszystkim prostym i łatwo dostępnym składem. Samo przygotowanie było równie proste, szybkie i nie wymagało pieczenia, dzięki czemu słodkość królowała na świątecznych stołach, ale też jako dodatek do kawy.
Blok czekoladowy - słodki rarytas rodem z PRL-u
Dziś nie każdy go zna, jednak w sercach niektórych pozostał po dziś dzień. Mowa tu o bloku czekoladowym, czyli słodkim deserze z dodatkiem bakalii. Kluczowy w przepisie jest skład - jest prosty jednak trzeba zadbać o towarzystwo bakalii, mleka w proszku i herbatników i kakao. Poza orzechami warto dodać żurawinę, pistacje, rodzynki, kandyzowane owoce czy nawet ryż preparowany.
Zobacz wideo
Blok czekoladowy XXI wieku
Przepis na blok czekoladowy z bakaliami
Składniki:
- opakowanie mleka w proszku,
- 250 g margaryny,
- 2 szklanki cukru,
- pół szklanki wody,
- 6 łyżek kakao,
- 300 g herbatników,
- 200 g bakalii i ulubionych orzechów.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od pokruszenia herbatników i posiekania orzechów oraz bakalii.
- Kolejnym krokiem jest przelanie do rondelka wody, masła i cukru. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Po tym czasie naczynie ściągamy z ognia i dodajemy do masy mleko w proszku i kakao.
- Wszystko energicznie mieszamy aż powstanie gładka, jednolita konsystencja. Wówczas dodajemy orzechy, herbatniki i bakalie. Ponownie mieszamy i przelewamy do keksówki lub innej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Tak przygotowaną słodycz chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, następnie kroimy i estetycznie serwujemy na talerzu.