Dawniej kokosanki były jednym z najpopularniejszych deserów. Te lekkie ciasteczka można było spotkać niemal w każdym domu. Pełniły także funkcję rezerwowych słodyczy - można je było przygotować w kilka minut i zawsze wychodziły perfekcyjnie. Nic dziwnego, że dzieciaki tak chętnie podbierały je ze stołu!
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Do przygotowania kokosanek potrzeba w zasadzie tylko czterech składników. Jeśli jednak chcemy nieco podbić ich aromat, warto pokusić się o dodanie do masy olejków. Z kokosem świetnie będzie komponował się aromat waniliowy lub śmietankowy.
Składniki:
Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijaj na gęstą pianę. Powoli dosypuj cukier.
Gdy słodka piana będzie już gotowa połącz ją z wiórkami kokosowymi i delikatnie wymieszaj. Możesz również dodać aromat do ciasta.
Kokosową masę przełóż do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj niewielkie porcje ciasta. Jeśli nie masz rękawa, z masy możesz uformować niewielkie kuleczki i ułożyć na blaszce obok siebie.
Blachę z ciastkami włóż do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Kokosanki piecz przez około dwadzieścia minut, do zarumienienia.
Publikujco zrobić z żółtkami, które zostały po upieczeniu kokosanek? Skorzystaj z naszej podpowiedzi i przygotuj kruche ciasto albo... ravioli!