Te lekkie jak chmurka ciasteczka w PRL-u podawano do kawy. Przygotujesz je w mniej niż kwadrans

Lekkie ciasteczka, które można przygotować w kwadrans - dawniej kokosanki były obowiązkowym punktem spotkań przy kawie. Jeśli masz ochotę na słodki powrót do czasów dzieciństwa, przygotuj składniki i do dzieła!

Dawniej kokosanki były jednym z najpopularniejszych deserów. Te lekkie ciasteczka można było spotkać niemal w każdym domu. Pełniły także funkcję rezerwowych słodyczy - można je było przygotować w kilka minut i zawsze wychodziły perfekcyjnie. Nic dziwnego, że dzieciaki tak chętnie podbierały je ze stołu!

Zobacz wideo 3 przepisy na szybkie i proste ciasta: sernik japoński, kokosanki i murzynek

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Słodki smak dzieciństwa, czyli lekkie kokosanki

Do przygotowania kokosanek potrzeba w zasadzie tylko czterech składników. Jeśli jednak chcemy nieco podbić ich aromat, warto pokusić się o dodanie do masy olejków. Z kokosem świetnie będzie komponował się aromat waniliowy lub śmietankowy. 

Składniki:

  • pięć białek jaj,
  • 400 gramów wiórek kokosowych,
  • szklanka cukru,
  • szczypta soli.

Tak przygotujesz kultowy smakołyk. Wystarczy mniej niż piętnaście minut

Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijaj na gęstą pianę. Powoli dosypuj cukier. 

Gdy słodka piana będzie już gotowa połącz ją z wiórkami kokosowymi i delikatnie wymieszaj. Możesz również dodać aromat do ciasta.

Kokosową masę przełóż do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj niewielkie porcje ciasta. Jeśli nie masz rękawa, z masy możesz uformować niewielkie kuleczki i ułożyć na blaszce obok siebie.

Blachę z ciastkami włóż do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Kokosanki piecz przez około dwadzieścia minut, do zarumienienia. 

Publikujco zrobić z żółtkami, które zostały po upieczeniu kokosanek? Skorzystaj z naszej podpowiedzi i przygotuj kruche ciasto albo... ravioli! 

Więcej o: