bryzol
-
Jeśli masz ponad 50 lat, na pewno znasz to danie. W PRL-u królowało nad schabowym
Dziś mamy przepis, którego starszym przedstawiać nie trzeba, a nieco młodszych dzięki niemu uświadomić, że najlepszy kotlet to wcale nie schabowy, czy mielony. Drobno siekane mięso mocno podsmażone na patelni obowiązkowo z cebulką i pieczarkami. J...
-
Hit stołówek z PRL-u. Jak zrobić bryzol? Mięso to podstawa, ale ważne jest towarzystwo
Osoby, które pamiętają czasy PRL-u, z rozrzewnieniem wspominają potrawy, które w tamtym czasie często gościły na naszych stołach. Jednym z takich dań był bryzol, który był prawdziwym przebojem robotniczych kantyn i szkolnych stołówek. Co to takieg...
-
To jedno z najczęściej podrabianych dań. Strzelczyk pokazał, jak zrobić je poprawnie. To przysmak PRL-u
Dania, które kiedyś były prawdziwym rarytasem, wracają do łask. Najpopularniejsi kucharze postanawiają również je odtworzyć i pokazać, że warto zrobić je na obiad. Tomasz Strzelczyk także wziął się za te smakołyki i pokazał, jak przyrządzić potraw...
-
Obiad w stylu PRL, który niegdyś królował na stołach. Kultowy kotlet to konkurencja dla schabowego
Obiad w stylu PRL to wiele smacznych dań, ciekawych połączeń i wszystkim doskonale znanych klasyków. Jak się jednak okazuje, wówczas na stołach wcale nie królowały mielone czy schabowe, a bryzol z dodatkami! Miękkie w środku i chrupiące na zewnątr...
-
Za komuny były przebojem, dziś nikt ich nie je. Jak zrobić bryzole? Bez cebuli nawet nie zaczynaj
Bryzol. Cóż to takiego? Starsi na pewno wspominają to danie z rozrzewnieniem, młodszym smakoszom nazwa pewnie niewiele mówi. Za czasów PRL bryzole królowały na pracowniczych stołówkach oraz wystawnych bankietach, a to nic innego niż ubity kawałek...