Osoby, które pamiętają czasy PRL-u, z rozrzewnieniem wspominają potrawy, które w tamtym czasie często gościły na naszych stołach. Jednym z takich dań był bryzol, który był prawdziwym przebojem robotniczych kantyn i szkolnych stołówek. Co to takiego? Przypomina gruby burger, ale nic z tych rzeczy - to coś znacznie lepszego, nie tylko przez dodatki.
Anastasia_Panait /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Bryzol to symbol kuchni PRL-u. To owalny, lekko spłaszczony kotlet z wołowiny. Najczęściej robiło się go z mięsa siekanego, czasami jednak był to po prostu ubity kawałek mięsa obtoczony w mące i usmażony na złoto. Zawsze jednak powinna być to wołowina, najlepiej lekko przerośnięta. Bryzole uchodzą za kultową potrawę, ale z jakiegoś powodu zostały wyparte przez kotlety mielone z wieprzowiny. Wielka szkoda, bo kotlety z siekanej wołowiny są naprawdę wyśmienite. Mówiąc o bryzolach, nie można nie wspomnieć o dodatkach. Bez cebuli i pieczarek danie będzie niekompletne. Poniżej podpowiemy ci, jak krok po kroku zrobić te wyśmienite kotlety.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiłyśmy słodycze jak z PRL-u. Galaretki w cukrze
Kultowe kotlety z PRL-u. Jak zrobić bryzole?
Składniki:
ok. 1 kg mięsa wołowego, najlepiej delikatnie przerośniętego,
500-700 g małych pieczarek,
1 jajko,
3 cebule,
1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
mąka pszenna,
masło i olej do smażenia,
sól, pieprz, opcjonalnie szczypta majeranku.
Bryzole z cebulą i pieczarkami - sposób wykonania:
Mięso posiekaj ostrym nożem tak jak na tatar i włóż do miski. Opcjonalnie możesz zmielić w maszynce o grubych oczkach.
Dodaj jajko, skrobię ziemniaczaną, która ma złączyć masę i poprawić konsystencję bryzoli. Dodaj także sól i trochę pieprzu. Następnie wyrób masę tak jak na kotlety mielone. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki na ćwiartki.
Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy mięsnej i spłaszcz je. Następnie obtocz w mące z obu stron. Na patelni rozgrzej olej i na dość mocnym ogniu smaż bryzole z obu stron, by lekko się zbrązowiły. Następnie zdejmij je z patelni i odłóż, by mięso doszło w środku. Nie smaż bryzoli za długo, bo wyjdą suche. Na tej samej patelni podsmaż cebulę do zezłocenia.
Kiedy cebula się zezłoci, dołóż łyżkę masła i podsmaż pieczarki. Nie sól ich i nie mieszaj zbyt często, by nie puściły soku. Kiedy się podsmażą, połóż je na bryzole razem z cebulką.
Tak przygotowane bryzole podawaj z ulubionymi dodatkami, choć najlepiej smakują z ziemniakami lub kaszą i kiszonym ogórkiem.