• Link został skopiowany

Jeśli masz ponad 50 lat, na pewno znasz to danie. W PRL-u królowało nad schabowym

Dziś mamy przepis, którego starszym przedstawiać nie trzeba, a nieco młodszych dzięki niemu uświadomić, że najlepszy kotlet to wcale nie schabowy, czy mielony. Drobno siekane mięso mocno podsmażone na patelni obowiązkowo z cebulką i pieczarkami. Jak zrobić kultowy bryzol? Liczy się odpowiednie mięso.
Bryzol
Arkadiusz Fajer /Shutterstsock

O smakach czasów PRL-u mogę pisać i pisać i chociaż czas mojej młodości nie przypadał na te jednak słusznie minione lata, to kultowe dla tych czasów dania znam doskonale dzięki babciom, ciociom i innym starszym osobom. Oprócz zimnych nóżek, ozorków w sosie, pierogów z dudkami jest jedna rzecz, która uwielbiam całym sercem, a jest to bryzol, obowiązkowo z cebulką i małymi pieczarkami. Cóż jest to bryzol? To kotlet z drobno siekanego mięsa, obtoczonego w mące i smażonego na porządnie rozgrzanym tłuszczu. Przepis znam od cioci, która kończyła szkołę kucharską pod koniec lat 70. Żeby bryzol był dobry, musiał być dobrze wymasowany, żeby mięso puściło jak najwięcej "kleju", jak ciotka to nazywała. Najlepsze bryzole są oczywiście z wołowiny, ale mięso musi być nieco przerośnięte tłuszcze, który jest nośnikiem smaku. Najlepiej wybierać mięso z ligawy, udźca lub delikatniejszej zrazowej. 

Zobacz wideo Zrobiłyśmy słodycze jak z PRL-u. Galaretki w cukrze

Bryzol. Kotlet z czasów PRL-u, który smakiem przebija schabowego

Składniki:

  • ok. 500 g mięsa wołowego,
  • 500 g małych pieczarek,
  • 1 jajko,
  • 3 cebule,
  • mąka pszenna,
  • masło i olej do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku i opcjonalnie szczypta majeranku. 

Bryzol - sposób wykonania:

  1. Mięso posiekaj ostrym nożem i włóż do miski Powinno być posiekane dość drobno, prawie tak, jak na tatar. Następnie dodaj jajko, sól i pieprz do smaku. Następnie wyrób masę tak jak na kotlety mielone. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki na ćwiartki.
  2. Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy mięsnej i spłaszcz je. Następnie obtocz w mące z obu stron. Na patelni rozgrzej olej i na dość mocnym ogniu smaż bryzole z obu stron, by lekko się zbrązowiły. Następnie zdejmij je z ognia i na tej samej patelni podsmaż cebulę do zezłocenia.
  3. Kiedy cebula się zezłoci, dołóż łyżkę masła i podsmaż pieczarki. Nie sól ich i nie mieszaj zbyt często, by nie puściły soku, powinny się podsmażyć, a nie udusić. Kiedy się podsmażą, połóż je na bryzole razem z cebulką.
  4. Tak przygotowane bryzole podawaj z ulubionymi dodatkami - ziemniakami lub kaszą i kiszonym ogórkiem.

Ten przepis na bryzol jest moim zdaniem najlepszy, może nieco przypominać burgera, jednak od niego różni go dodatek jajka i mąka. Niektórzy robią bryzole także z mięsa wieprzowego lub używają całego kawałka mięsa rozklepanego i dopiero usmażonego, mi jednak bardziej przypomina to bitki lub steki, a nie bryzole. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: