• Link został skopiowany

Ciepłe lody to przysmak rodem z dzieciństwa. Robię je sama w domu, wychodzą jak z osiedlowego sklepiku

Dawne słodkości i sklepowe rarytasy są wspomnieniem dla wielu z nas. Ciepłe lody, które niegdyś można było dostać w osiedlowych sklepikach i szkolnych kantynach można przygotować samodzielnie w domu. Przepis na rarytas rodem z PRL-u zdradziła mi moja babci - wystarczy kilka tanich składników.
Ciepłe lody
fot. Facebook/Jak urządzić mieszkanie marzeń

Ciepłe lody to dla jednych słodkie wspomnienie beztroskich lat dzieciństwa, dla innych zaś kulinarny koszmar, który smakował gorzej od mlecznej zupy. Dla fanów tego wyjątkowego deseru mamy przepis, który idealnie odwzorowuje ten produkt, który gościł w sklepikach szkolnych i osiedlowych. 

Zobacz wideo Ciepłe lody

Dawny przysmak z PRL-u wraca na salony. Ciepłe lody przygotowuje samodzielnie w domu 

Pamiętasz ciepłe lody z czasów dzieciństwa? Kiedyś zajadały się nimi wszystkie dzieciaki. Dzisiaj trudno o podobny rarytas w sklepie. Warto zatem wrócić do słodkich czasów dzieciństwa i przygotować dla siebie czy pociech ten obłędny deser. Jak się okazuje, to bardzo proste - obejdzie się bez długich przygotowań, a także skomplikowanej listy zakupów. 

Ciepłe lody można samodzielnie przygotować w domu. Potrzebne będą składniki takie jak jajka, cukier, wafelki do lodów, czekolada i optymalnie odrobina soku z cytryny. Masę wystarczy odpowiednio przygotować, a następnie zadbać o piękną prezencję w jadalnym kubeczku. Po chwili można się cieszyć tym kultowym smakiem i przenieść do czasów, gdy podobne specjały jadło się na trzepaku lub pod klimatycznym, osiedlowym sklepem. 

Ciepłe lody to słodkie wspomnienie dzieciństwa - ten smak można odtworzyć we własnej kuchni

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 330 g cukru pudru
  • 80 ml soku z cytryny,
  • 40 ml wody,
  • wafelki do lodów,
  • opcjonalnie: tabliczka czekolady lub kolorowa posypka.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wsyp cukier puder. Dolej do niego sok z cytryny oraz wodę.
  2. Całość wstaw na gaz i podgrzewaj. 
  3. Tak powstanie syrop, który powinien się delikatnie gotować. 
  4. Po około trzech minutach od pojawienia się bąbelków zdejmij naczynie z palnika i zostaw do ostygnięcia.
  5. Oddziel żółtka od białek.
  6. Białka zacznij ubijać mikserem na sztywną pianę, stopniowo dodając słodki syrop. Składniki cały czas miksuj aż do uzyskania gęstej jednolitej masy.
  7. Tak przygotowaną masę przełóż teraz do wcześniej przygotowanych wafelków. Na koniec dekoracja - można zanurzyć lody w roztopionej czekoladzie lub posypać je kolorową posypką. 
  8. Ciepłe lody są gotowe do podania, smacznego!
Więcej o: