Wzmocni odporność, a przy tym obłędnie smakuje. Babcia podawała mi go już od wczesnej jesieni

Aura, którą można zobaczyć za naszymi oknami sprawia, że możemy nieco gorzej się poczuć, a przeziębienie szybciej nas dopadnie. To właśnie jesienią i zimą powinniśmy się wspomagać specyfikami, które to utrudnią. Warto więc zastosować babcine metody, które w stu procentach są naturalne i skuteczne. Ten sok to przykład bomby witaminowej.

Soki domowej roboty to naturalne napoje, które warto mieć w swojej spiżarni lub w piwnicy. Szczególnie warto się w nie zaopatrzyć na okres jesienno-zimowy. Wykonane z odpowiednich składników dostarczą składników odżywczych, a także witamin. Dobrym pomysłem jest wykonanie kilku butelek soku z pigwy. Jest ona bogata w witaminę C, witaminę K, witaminę B oraz składniki mineralne, takie jak potas, miedź i żelazo. Ponadto pigwa jest źródłem błonnika, który wpływa korzystnie na układ trawienny. Dlatego sok z pigwy jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy.

Zobacz wideo Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę

Trzeba również zaznaczyć, że sok z pigwy łagodzi suchy kaszel, wspomaga odporność, a także pomaga w szybszym zwalczeniu przeziębienia i grypy. Można go pić bez żadnych dodatków, ale świetnie sprawdzi się także jako element deserów lub składnik zimowej herbaty. Jego wykonanie jest banalnie proste, wystarczy dostosować się do poniższego przepisu.

Przepis na sok z pigwy

Składniki

  • 1 kg dojrzałych pigw,
  • 1 litr wody,
  • 200 g cukru,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny.

Sposób przygotowania

  1. Owoce dokładnie przemyj pod bieżącą wodą. Następnie obierz je ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój je na mniejsze kawałki i umieść w garnku.
  2. Do garnka wlej także wodę i gotuj całość na średnim ogniu przez około 40 minut. Co jakiś czas mieszaj, by nic nie przywarło do dna.
  3. Po tym czasie odcedź powstały sok przez sitko lub gazę. Miąższ możesz wykorzystać do zrobienia dżemu.
  4. Do napoju dodaj cukier i sok z cytryny, dokładnie zamieszaj. Gotuj przez chwilę do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści.
  5. Gotowy sok przelej do czystych i wyparzonych butelek. Każde naczynie mocno zakręć i pozostaw do wystudzenia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.