18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Naturalny środek na wzmocnienie odporności, czyli pigwówka - przepis dziadka na domowy trunek

Wzmacniająca odporność pigwówka - przepis dostałam od dziadka. To nalewka z pigwy, które są naprawdę bardzo zdrowe. Warto skorzystać ze zdrowotnych właściwości "polskiej cytryny" i zrobić choć kilka butelek pigwówki.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę

Pigwa to tak naprawdę owoce dwóch różnych roślin - duże, podobne do gruszki są z drzewa pigwy pospolitej, a małe i cierpkie z krzewu pigwowca. Na szczęście w obu przypadkach owoce są równie wartościowe. A co można z nich zrobić? Na przykład pigwówkę z przepisu dziadka. To świetny środek na wzmocnienie odporności w okresie jesienno-zimowym. Warto mieć choć parę butelek tego trunku, szczególnie, że jego przygotowanie nie jest trudne. Na pewno każdy sobie z tym poradzi. 

Pigwówka - przepis to zaledwie kilka składników. Wszystkie są łatwo dostępne

Do zrobienia dziadkowej nalewki z pigwy potrzebujesz tylko kilku podstawowych produktów. Oto co musisz przygotować do pigwówki:

  • owoce pigwy (pigwowca) - 2 kilogramy,
  • wodę - dwie i pół szklanki,
  • spirytus (wódkę) - tyle samo, ile wody,
  • cukier - kilogram.

Jeśli chcesz, możesz zastąpić cukier miodem bądź dowolnym słodzikiem.

Pigwówka - przepis na nalewkę jest prosty. Wymaga jedynie cierpliwości

Zrobienie pigwówki zacznij od umycia i pokrojenia owoców. Usuń też gniazda nasienne. Kolejny krok jest następujący:

  1. Owoce umieścić w dużym słoiku i zasyp cukrem (zalej miodem);
    Rób to warstwami, aż skończą się składniki;
  2. Odstaw słój na 2 - 5 dni, pamiętając  aby nim potrząsać kilka razy dziennie;
  3. Zalej słój wodą i alkoholem, zakręć, po czym odstaw na przynajmniej dwa miesiące;
  4. Teraz nalewka będzie zmieniać kolor na żółty bądź bursztynowy;
  5. Pigwówkę przecedź i przelej do butelek, po czym zostaw na następne dwa miesiące.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA