Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych
Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Pigwa to tak naprawdę owoce dwóch różnych roślin - duże, podobne do gruszki są z drzewa pigwy pospolitej, a małe i cierpkie z krzewu pigwowca. Na szczęście w obu przypadkach owoce są równie wartościowe. A co można z nich zrobić? Na przykład pigwówkę z przepisu dziadka. To świetny środek na wzmocnienie odporności w okresie jesienno-zimowym. Warto mieć choć parę butelek tego trunku, szczególnie, że jego przygotowanie nie jest trudne. Na pewno każdy sobie z tym poradzi.
Do zrobienia dziadkowej nalewki z pigwy potrzebujesz tylko kilku podstawowych produktów. Oto co musisz przygotować do pigwówki:
Jeśli chcesz, możesz zastąpić cukier miodem bądź dowolnym słodzikiem.
Zrobienie pigwówki zacznij od umycia i pokrojenia owoców. Usuń też gniazda nasienne. Kolejny krok jest następujący:
Smacznego!