Pigwa jest bardzo prosta w uprawie, a jej żółte owoce stanowią naturalną ozdobę każdego ogrodu. Pigwa to także bogactwo witamin i składników odżywczych. Pigwa podobnie jak cytryna jest ważnym źródłem, witaminy C, ale nie tylko. Co jeszcze oferuje żółty owoc? Magnez, żelazo, wapń, fosfor oraz potas. Pigwa to też cały arsenał witamin z grupy B. Sok z pigwy na zimę to nie tylko smaczny dodatek do herbaty, ale też naturalny suplement diety, nad którego składem mamy pełną kontrolę. Jak zrobić sok z pigwy? O szczegółach piszemy poniżej.
Owoce pigwy z wyglądu przypominają gruszki i są znacznie większe od owoców pigwowca. Owoce pigwowca są małe, twarde i bardziej okrągłe. Jednak, czy przygotujemy naturalny sok z pigwy, czy z owoców pigwowca nie ma to tak naprawdę dużego znaczenia. Owoce różnią się delikatnie w smaku, pigwa jest bardziej mdła, a pigwowiec wyrazisty/kwaśny, obydwa owoce są bogate w witaminę C i mogą pomóc nam w walce z sezonowym przeziębieniem. Przepis na sok z pigwy na zimę prezentujemy poniżej.
Jak zrobić sok z pigwy lub owoców pigwowca - lista składników
Naturalny sok powinien powstać bez dodatku cukru, ale brak tego składnika powoduje, że sok trzeba będzie trzymać w lodówce i zużyć po upływie kilku dni. Poniżej prezentujemy listę składników oraz przepis na sok na zimę z dodatkiem cukru, który można przechowywać dłużej.
Sok z pigwy lub pigwowca na zimę - przygotowanie
A jak przygotować naturalny sok z pigwy bez cukru? Oto prosty przepis:
Wiemy już, że prawdziwy sok to ten bez cukru (ważne jest, że taki napój postoi krócej i trzeba go przechowywać w odpowiedniej temperaturze). Różnica między tak zwanym sokiem na zimę i syropem to także kwestia cukru. Syrop z pigwy na przeziębienie będzie słodszy i gęstszy od soku. Jednak niekiedy nazw tych używa się zamiennie. Jak przygotować syrop z pigwy lub owoców pigwowca i czym zastąpić biały cukier? Szczegóły zdradzamy poniżej.
Miód to naturalna odpowiedź dla miłośników słodkich smaków. Czym się różni od cukru? Miód jest zdecydowanie bardziej wartościowym składnikiem, wykazuje między innymi działanie bakterio i grzybobójcze, ale nie jest mniej kaloryczny. Mała łyżeczka cukru o wadze 5 g to 20 kcal, łyżeczka miodu o wadze 12 g, czyli dwa razy tyle to aż 40 kcal. Miód nie jest więc polecany osobom, które walczą z otyłością lub chorują na cukrzycę. Z drugiej strony syropu z pigwy z miodem nie stosujemy codziennie, może być więc skutecznym wsparciem przy przeziębieniu, jednak w przypadku wyżej wymienionych osób zdecydowanie warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
Syrop z pigwy - przygotowanie
Zobacz też: Pigwa - sprawdzony sposób na odporność [właściwości, herbata, nalewka]