Sok z pigwy - sezon na pigwę właśnie się rozpoczyna. Sprawdź przepis na skuteczne wsparcie przy przeziębieniu

Sok z pigwy często zalecany jest na sezonowe przeziębienia. Szukasz naturalnej alternatywy dla sztucznych suplementów? Sprawdź, dlaczego pigwa to dobry wybór. Prosty przepis na sok oraz syrop z pigwy prezentujemy poniżej.

Sok z pigwy na zimę - nie tylko witamina C 

Pigwa jest bardzo prosta w uprawie, a jej żółte owoce stanowią naturalną ozdobę każdego ogrodu. Pigwa to także bogactwo witamin i składników odżywczych. Pigwa podobnie jak cytryna jest ważnym źródłem, witaminy C, ale nie tylko. Co jeszcze oferuje żółty owoc? Magnez, żelazo, wapń, fosfor oraz potas. Pigwa to też cały arsenał witamin z grupy B. Sok z pigwy na zimę to nie tylko smaczny dodatek do herbaty, ale też naturalny suplement diety, nad którego składem mamy pełną kontrolę. Jak zrobić sok z pigwy? O szczegółach piszemy poniżej. 

Naturalny sok z pigwy czy pigwowca - jaka jest różnica? 

Owoce pigwy z wyglądu przypominają gruszki i są znacznie większe od owoców pigwowca. Owoce pigwowca są małe, twarde i bardziej okrągłe. Jednak, czy przygotujemy naturalny sok z pigwy, czy z owoców pigwowca nie ma to tak naprawdę dużego znaczenia. Owoce różnią się delikatnie w smaku, pigwa jest bardziej mdła, a pigwowiec wyrazisty/kwaśny, obydwa owoce są bogate w witaminę C i mogą pomóc nam w walce z sezonowym przeziębieniem. Przepis na sok z pigwy na zimę prezentujemy poniżej. 

Zobacz wideo Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę

Jak zrobić sok z pigwy lub owoców pigwowca - lista składników 

Naturalny sok powinien powstać bez dodatku cukru, ale brak tego składnika powoduje, że sok trzeba będzie trzymać w lodówce i zużyć po upływie kilku dni. Poniżej prezentujemy listę składników oraz przepis na sok na zimę z dodatkiem cukru, który można przechowywać dłużej. 

  • Owoce pigwy lub pigwowca - 2 kg 
  • Cukier - 1 kg

Sok z pigwy lub pigwowca na zimę - przygotowanie 

  • Owoce należy umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  • Następnie do dużego słoja przekładamy część owoców i zasypujemy cukrem. 
  • Kolejna warstwa powinna wyglądać tak samo, aż do wyczerpania cukru i owoców. 
  • Tak przygotowany słoik odstawiamy na 3-4 dni. 
  • Po upływie tego czasu przy pomocy gazy odcedzamy sok. 
  • Miąższ warto zachować i przełożyć do mniejszych słoików. 
  • Sok zlewamy do butelek. 
  • Zarówno słoiki, jak i butelki pasteryzujemy przez około 10 minut. 
  • Następnie odstawiamy do góry dnem, aż do momentu, gdy wystygną. 

A jak przygotować naturalny sok z pigwy bez cukru? Oto prosty przepis:

  • Przygotuj dowolną ilość owoców.
  • Następnie pigwę należy pokroić na mniejsze cząstki i pozbyć się gniazd nasiennych.
  • Z pomocą wyciskarki wolnoobrotowej lub sokowirówki robimy sok z pigwy.
  • Sok należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu dwóch dni.
  • Idealnie pasuje do jesiennej herbaty z miodem.

Sok z pigwowca/pigwy na zimę, a może syrop - jaka jest różnica? 

Wiemy już, że prawdziwy sok to ten bez cukru (ważne jest, że taki napój postoi krócej i trzeba go przechowywać w odpowiedniej temperaturze). Różnica między tak zwanym sokiem na zimę i syropem to także kwestia cukru. Syrop z pigwy na przeziębienie będzie słodszy i gęstszy od soku. Jednak niekiedy nazw tych używa się zamiennie. Jak przygotować syrop z pigwy lub owoców pigwowca i czym zastąpić biały cukier? Szczegóły zdradzamy poniżej. 

Syrop z pigwy na przeziębienie - miód zamiast cukru

Miód to naturalna odpowiedź dla miłośników słodkich smaków. Czym się różni od cukru?  Miód jest zdecydowanie bardziej wartościowym składnikiem, wykazuje między innymi  działanie bakterio i grzybobójcze, ale nie jest mniej kaloryczny. Mała łyżeczka cukru o wadze 5 g to 20 kcal, łyżeczka miodu o wadze 12 g, czyli dwa razy tyle to aż 40 kcal. Miód nie jest więc polecany osobom, które walczą z otyłością lub chorują na cukrzycę. Z drugiej strony syropu z pigwy z miodem nie stosujemy codziennie, może być więc skutecznym wsparciem przy przeziębieniu, jednak w przypadku wyżej wymienionych osób zdecydowanie warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym. 

Syrop z pigwy z miodem - lista składników 

  • Pigwa - 4 sztuki 
  • Miód - 200 ml 
  • Woda - pół litra 
  • sok z dwóch cytryn 

Syrop z pigwy - przygotowanie 

  • Pigwę należy wyparzyć i następnie pokroić w kostkę. 
  • Wcześniej usuwamy gniazda. 
  • Sok z jednej cytryny gotujemy z wodą, następnie należy dodać owoce pigwy i dusić przez ponad pół godziny. 
  • Miód rozpuszczamy z sokiem z drugiej cytryny, aż powstanie gęsty syrop. 
  • Pigwę przeciskamy przez praskę, dodajemy syrop na bazie miodu i przekładamy do wyparzonych słoików.   
  • Proces pasteryzacji powinien trwać około 5 minut. 

Zobacz też: Pigwa - sprawdzony sposób na odporność [właściwości, herbata, nalewka]

Więcej o:
Copyright © Agora SA