Konfitury są bardzo popularnymi smarowidłami szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Na przełomie sierpnia i września robimy najwięcej dżemów i przetworów. Jest tak dlatego, ponieważ gdy tylko owoce wzbogacają sady i ogrody zrywamy je i pragniemy zachować ich smak na dłużej. Najczęściej wybierane są najbardziej znane wszystkim owoce takie jak truskawki, maliny, jabłka czy śliwki. Nie warto jednak zapominać o innych równie smacznych i zdrowych owocach. Turecki dżem z pigwy pokazuje, że nie tylko pospolite owoce mogą dobrze smakować jako konfitura.
Jak się okazuje pigwa to prawdziwa skarbnica witamin. Wyróżnia się przede wszystkim witaminy z grupy B, C oraz A. Oprócz witamin jest źródłem magnezu, potasu, żelaza i cynku. Nie tylko zachwyca smakiem, a również świetnie wzmacnia odporność, dlatego jest idealna dla każdego, kto w zimniejszym okresie roku boryka się z przeziębieniem.
Składniki
Sposób przygotowania
Jak pasteryzować dżemy?
Aby cieszyć się wekami jak najdłużej, w pierwszej kolejności musisz zadbać, aby słoiki, do których przekładasz owoce, były umyte, wyparzone i dokładnie osuszone. Naczynia nie mogą mieć również uszkodzonej powłoki ani nakrętek. Pasteryzacja słoików z konfiturami jest banalnie prosta. Wystarczy na dnie większego garnka ułożyć ściereczki, a następnie wlać wodę, która powinna sięgać około ¾ wysokości naczynia. Do środka włóż słoiki z dżemem i zagotuj. Gotowanie powinno trwać około 20 minut. Kolejnym krokiem jest wyjęcie słoików, ułożenie do góry dnem i pozostawienie w chłodnym miejscu do przestygnięcia.