Turecki przysmak na zimne polskie wieczory. Ten owoc rozgrzeje każdego

Rewelacyjny przysmak prosto z Turcji wzbogaci nie tylko poranne kanapki, a także naleśniki podawane na kolację. Serwowany zarówno na zimno jak i na ciepło rozgrzeje nie jeden zimniejszy wieczór swoim aromatem i przyprawami.

Konfitury są bardzo popularnymi smarowidłami szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Na przełomie sierpnia i września robimy najwięcej dżemów i przetworów. Jest tak dlatego, ponieważ gdy tylko owoce wzbogacają sady i ogrody zrywamy je i pragniemy zachować ich smak na dłużej. Najczęściej wybierane są najbardziej znane wszystkim  owoce takie jak truskawki, maliny, jabłka czy śliwki. Nie warto jednak zapominać o innych równie smacznych i zdrowych owocach. Turecki dżem z pigwy pokazuje, że nie tylko pospolite owoce mogą dobrze smakować jako konfitura.

Wartości odżywcze pigwy

Jak się okazuje pigwa to prawdziwa skarbnica witamin. Wyróżnia się przede wszystkim witaminy z grupy B, C oraz A. Oprócz witamin jest źródłem magnezu, potasu, żelaza i cynku. Nie tylko zachwyca smakiem, a również świetnie wzmacnia odporność, dlatego jest idealna dla każdego, kto w zimniejszym okresie roku boryka się z przeziębieniem.

Turecki dżem z pigwy - przepis

Składniki

  • 1,5 kg pigwy,
  • 1 kg cukru,
  • 2 łyżki cynamonu w proszku lub jedna laska,
  • 8 goździków,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny,
  • 125 ml wody.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

  1. Pigwy umyj, obierz delikatnie ze skórki i oczyść z nasion, wykrawając gniazda nasienne.
  2. Owoce pokrój na średnią wielkości kostkę i wrzuć do garnka. Następnie dodaj cukier, wlej wodę, wsyp cynamon, goździki oraz sok wyciśnięty z cytryny. Całość ustaw na małym ogniu i gotuj przez około godzinę. Co jakiś czas mieszaj, aby owoce nie przywarły do dna.
  3. Po upłynięciu tego czasu wyjmij z garnka goździki i laskę cynamonu jeśli takiej metody użyłeś. Kolejnym krokiem jest przełożenie konfitury do czystych i wyparzonych słoików, dokładnie zakręć i zapasteryzuj.

Jak pasteryzować dżemy?

Aby cieszyć się wekami jak najdłużej, w pierwszej kolejności musisz zadbać, aby słoiki, do których przekładasz owoce, były umyte, wyparzone i dokładnie osuszone. Naczynia nie mogą mieć również uszkodzonej powłoki ani nakrętek. Pasteryzacja słoików z konfiturami jest banalnie prosta. Wystarczy na dnie większego garnka ułożyć ściereczki, a następnie wlać wodę, która powinna sięgać około ¾ wysokości naczynia. Do środka włóż słoiki z dżemem i zagotuj. Gotowanie powinno trwać około 20 minut. Kolejnym krokiem jest wyjęcie słoików, ułożenie do góry dnem i pozostawienie w chłodnym miejscu do przestygnięcia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.