Owoce pigwowca - kiedy zbierać? Przygotujesz z nich pyszne, domowe przetwory

Pośród klasycznych przetworów w spiżarni nie może zabraknąć także aromatycznych i słodkich wyjątków, które wyśmienicie podkreślą każdy deser czy śniadanie. Produktem często niedocenianym są owoce pigwowca. Kiedy je zatem zbierać? Sezon zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto zagłębić się w oryginalnych przepisach i pilnować kalendarza.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Owoce pigwowca są często mylone z pigwą, jak się jednak okazuje to zupełnie inne rośliny. Owoce różnią się wielkością oraz smakiem - pigwa jest wielkości jabłka, owoce pigwowca zaś rozmiarem przypominają morelę. Mniejsza wersja owoców jest wyjątkowo smaczna i aromatyczna - kiedy zatem rozpocząć zbiory?

PigwaPigwa na surowo - czy można ją jeść? Wyjaśniamy

 Owoce pigwowca - kiedy zbierać?

Owoce pigwowca to niedoceniany produkt, który często rośnie w naszym bliskim sąsiedztwie. Małe, twarde, aromatyczne, o pięknej barwie owoce nie tylko ładnie się prezentują i wyjątkowo pachną - to wyśmienity składnik domowych przetworów lub dodatek do herbaty. Kluczowe są jednak zbiory w odpowiednim terminie. 

Od września do listopada owoce pigwowca są produktem wyjątkowo rozchwytywanym. Dojrzewają jesienią i właśnie wtedy rozpoczynają się zbiory. Warto jednak podkreślić, że owoce pozostawione na krzewie do pierwszego przymrozka będą miały znacznie łagodniejszy smak - cierpość i gorycz zostanie zniwelowana przez niską temperaturę. Urocze żółte kulki można jednak zbierać dużo wcześniej - odpowiednie przygotowanie z nich przetworów będzie miało wyjątkowo smaczny efekt. 

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Owoce pigwowca - jesienny rarytas

Najczęściej owoce pigwowca wykorzystuje się do przygotowania przetworów, jednak owoce pokrojone w plasterki świetnie zastąpią cytrynę w herbacie. Warto podkreślić, że to doskonałe źródło witaminy C - owoce pigwowca zawierają jej aż siedem razy więcej niż popularny, żółty cytrus. Do najpopularniejszych przetworów z tego jesiennego rarytasu zaliczamy powidła, soki, dżemy i nalewki. 

Owoce można także długo przechowywać, wystarczy je luźno rozłożyć w chłodnym pomieszczeniu z dobrą wentylacją. Tak ułożone owoce bez problemu wytrzymają nawet do grudnia. 

Więcej o: