Ogórki kiszone z miodem - nietypowe połączenie smakowe. Szybko zapomnisz o tradycyjnych przetworach

Czy ogórki kiszone z miodem to dobre połączenie? Może wydawać się dziwne, ale wiele przepisów udowadnia, że nawet najbardziej osobliwe smaki mogą ze sobą idealnie współgrać. Tak jest i w tym przypadku.

Ogórki kiszone to przetwór, który trzymamy obowiązkowo w naszych spiżarniach. Ich smak idealnie współgra z mięsem i ziemniaczkami z koperkiem. Dodajemy je do różnych dań, na przykład sałatek (śledziowej lub gyrosa) i burgerów, a niektóre osoby nie wyobrażają sobie bez nich pizzy. Czy wiecie jednak, że ogórki można nieco zmodyfikować? Wystarczy tylko odrobina miodu, by zyskały wyjątkowy smak i aromat. To połączenie na pierwszy rzut oka wydaje się nieco dziwne, ale warto je przetestować. Kto wie, może pokochasz je od pierwszego kęsa? Jeśli jeszcze nie próbowaliście takich przetworów, jak najszybciej naprawcie błąd i przygotujcie wszystkie potrzebne produkty. 

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej


Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ogórki kiszone z miodem. Przepis na przetwór, który pasuje do obiadu

Składniki na jeden słoik:

  • ogórki (najlepiej młode i świeże o średniej wielkości) - tyle ile wejdzie do litrowego słoika,
  • dwa ząbki czosnku,
  • kawałek świeżego chrzanu,
  • dwie łyżeczki miodu,
  • woda,
  • koper wraz z kwiatostanem,
  • łyżka soli.

Receptura na ogórki kiszone z miodem:

  1. Umyj ogórki i mocz je przez kilka godzin w zimnej wodzie. To sprawi, ze warzywa będą jędrne.
  2. Do wyparzonego słoika włóż koper, czosnek i chrzan. Poukładaj też ogórki. Najlepiej, jeśli będą stały pionowo.
  3. Dodaj miód i sól.
  4. Całość zalej wrzątkiem, a słoiki dokładnie zakręć.
  5. Kiedy przetwory wystygną, zanieś je do chłodnego i ciemnego miejsca na co najmniej dwa lub trzy tygodnie. Jeśli chcesz zjeść ogórki małosolne, poczekaj około tygodnia.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.