Więcej słodkich przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Makowiec japoński to proste i bardzo smaczne ciasto, które jest ciekawą opcją, gdy tradycyjne makowce nieco ci się już przejadły. Przepis jest bardzo prosty i masz wpływ, jakich dodatków użyjesz. Zapraszamy do przepisu na świetne świąteczne ciasto, idealne dla osób, które nie spożywają glutenu.
Makowiec japoński - przepis:
Potrzebne produkty:
- 0,5 kg maku
- 1 l dowolnego mleka
- 200 g miękkiego masła
- 8 średnich jajek
- ok. 400 g cukru pudru
- ok. 0,5 kg polskich jabłek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek kaszy manny
- 1 łyżka miodu
- ok. 200 g ulubionych bakalii
Makowiec japoński - sposób wykonania:
- Przygotowanie ciasta zacznij od namoczenia maku. Wsyp mak do rondelka i zalej mlekiem. Gotuj pod przykryciem godzinę, następnie przecedź i porządnie odciśnij. Odciśnięty mak przepuść przez maszynkę do mielenia. Użyj najdrobniejszego sitka.
- Oddziel żółtka od białek. Do miski włóż ocieplone masło i dodaj cukier puder. Ubij składniki na puszystą masę i dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodawaj po łyżce zmielonego maku i kaszy manny. Całość dokładnie połącz.
- Przygotuj jabłka. Obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o jarzynowych oczkach. Bakalie drobno posiekaj.
- Do miski z masą makową dodaj starte jabłka, bakalie, łyżkę miodu oraz proszku do pieczenia i całość dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj pianę do masy makowej i delikatnie mieszaj szpatułką.
- Przygotuj blaszkę. Wyłóż ja papierem do pieczenia i wlej ciasto. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około 50 minut.
- Upieczony makowiec polej polewą czekoladową i obsyp kandyzowaną skórką pomarańczową.
Jak widzisz, makowiec japoński jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Zrób go na święta, twoja rodzina na pewno pokocha jego smak. Smacznego!