Makowiec japoński - przepis na bezglutenowy deser. Ten smak udoskonali twoje święta

Tradycyjny makowiec to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. A gdyby spróbować czegoś innego? Może makowiec japoński? Jest pyszny, delikatnie słodki i z pewnością pokocha go każdy łasuch. Jak zrobić makowiec japoński? Przepis jest bardzo prosty i właśnie od ciebie zależą dodatki, których użyjesz.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Makowiec japoński to proste i bardzo smaczne ciasto, które jest ciekawą opcją, gdy tradycyjne makowce nieco ci się już przejadły. Przepis jest bardzo prosty i masz wpływ, jakich dodatków użyjesz. Zapraszamy do przepisu na świetne świąteczne ciasto, idealne dla osób, które nie spożywają glutenu.

Makowiec japoński - przepis:

Potrzebne produkty:

  • 0,5 kg maku
  • 1 l dowolnego mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 8 średnich jajek
  • ok. 400 g cukru pudru
  • ok. 0,5 kg polskich jabłek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka miodu
  • ok. 200 g ulubionych bakalii

Makowiec japoński - sposób wykonania:

  1. Przygotowanie ciasta zacznij od namoczenia maku. Wsyp mak do rondelka i zalej mlekiem. Gotuj pod przykryciem godzinę, następnie przecedź i porządnie odciśnij. Odciśnięty mak przepuść przez maszynkę do mielenia. Użyj najdrobniejszego sitka.
  2. Oddziel żółtka od białek. Do miski włóż ocieplone masło i dodaj cukier puder. Ubij składniki na puszystą masę i dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodawaj po łyżce zmielonego maku i kaszy manny. Całość dokładnie połącz.
  3. Przygotuj jabłka. Obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o jarzynowych oczkach. Bakalie drobno posiekaj.
  4. Do miski z masą makową dodaj starte jabłka, bakalie, łyżkę miodu oraz proszku do pieczenia i całość dokładnie wymieszaj. 
  5. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj pianę do masy makowej i delikatnie mieszaj szpatułką.
  6. Przygotuj blaszkę. Wyłóż ja papierem do pieczenia i wlej ciasto. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około 50 minut.
  7. Upieczony makowiec polej polewą czekoladową i obsyp kandyzowaną skórką pomarańczową.

Jak widzisz, makowiec japoński jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Zrób go na święta, twoja rodzina na pewno pokocha jego smak. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: