Tradycyjny makowiec Magdy Gessler. Smak to zasługa tego ciasta drożdżowego. "Moje makowce są najlepsze w Polsce"

Święta zbliżają się wielkimi krokami, coraz mniej zostało czasu na ich przygotowania. Ciasta powinny już piec się w piekarniku, a potrawy powinny gotować się na kuchence. Jednak niestety, niektórzy jeszcze nie znaleźli idealnego dla siebie przepisu. Magda Gessler proponuje tradycyjny makowiec, który robi od lat. Jej zdaniem jest najlepszy w Polsce.

Magda Gessler umie zaskoczyć nie tylko smakiem, a także podaniem klasycznych dań. W świątecznej serii na kanale YouTube pokazała jak przygotować tradycyjnego makowca. Ta receptura to jej przepis rodzinny, który towarzyszy jej od wielu lat. Jak sama określa ten wypiek

Ja uważam, że moje makowce są najlepsze w Polsce. Zaraz zobaczycie dlaczego.

Sekretem tak dobrego wypieku są przede wszystkim produkty, a także odpowiednie wyrabianie ciasta drożdżowego. O masie makowej również nie można zapomnieć. To ona za sprawą dobrze przyrządzonego maku dopełni smak wypieku.

Przepis na makowiec Magdy Gessler

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 250 ml mleka,
  • 250 g cukru,
  • 100 g drożdży,
  • 8 żółtek,
  • 2 jajka,
  • 200 g masła klarowanego,
  • 750 g mąki,
  • szczypta soli.
Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Składniki na masę makową

  • 250 g maku niebieskiego polskiego,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml miodu,
  • 2 jajka,
  • 35 g cukru,
  • 100 g skórki z cytryny,
  • 100 g skórki z pomarańczy,
  • 100 g rodzynek,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 50 ml amaretto,
  • 30 g masła klarowanego.
 

Składniki na polewę

  • cukier puder,
  • sok z cytryny,
  • bakalie.
Zobacz wideo Sernik baskijski

Sposób przygotowania

  • Drożdże umieść w miseczce i dodaj do nich cukier, ucieraj do rozpuszczenia. Mleko lekko podgrzej, wlej rozpuszczone drożdże, posyp łyżką mąki i odstaw do wyrośnięcia.
  • W czasie czekania przygotuj masę makową. Masło klarowane wylej na głęboką patelnię i podgrzej. Mak ugotuj w mleku i przemiel przez sitko dwukrotnie.
  • Na rozgrzane masło wsyp mak i praż przez około 5 minut. Dodaj startą skórkę z cytryny i pomarańczy, a także miód, zrobiony wcześniej z żółtek i cukru kogel-mogel, rodzynki, posiekane orzechy włoskie i amaretto. Całość wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
  • Do większej miski przesiej mąkę, wlej kogel-mogel, wcześniej przygotowany zaczyn drożdżowy, całość mieszaj i wyrabiaj za pomocą dłoni do momentu aż zacznie odchodzić od ścianek miski.
  • Powoli i stopniowo do ciasta dodawaj masło klarowane, cały czas mieszaj.
  • Gdy odejdzie ono od miski, przełóż je na stolnicę i kilka razy uderz nim o powierzchnię. Tym sposobem sprawisz, że będzie miało w sobie więcej pęcherzyków powietrza. Ponownie wsadź do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie wysyp na stolnicę mąkę i umieść na niej ciasto. Delikatnie zagnieć, podziel na pół i za pomocą wałka uformuj placek.
  • Do zimnej masy makowej dodaj ubite na sztywno białka pozostałe z jajek, które wykorzystałeś do robienia kogla-mogla. Dokładnie wymieszaj.
  • Przygotowaną masę makową rozprowadź równomiernie na placku. Ciasto zawiń, wierzch posmaruj żółtkiem i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 35-40 minut.
  • Po upieczeniu ostudź i polej lukrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.