Więcej starych wigilijnych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kutia to jedno z niewielu dań wigilijnych podawanych na słodko. Wśród obowiązkowych składników jest miód, mak, bakalie oraz pszenica, z którą należy się odpowiednio obejść, żeby danie było smaczne, a ziarna nie strzelały w zębach. Oto przepis, który pomoże ci odtworzyć smak świąt sprzed wielu lat.
Zupa grzybowa wigilijna. Tradycyjny przepis na postne danie
Kutia - stary świąteczny przepis
Składniki:
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka pszenicy bez łusek
- 1 szklanka rodzynek lub mieszanki różnych bakalii
- 1 szklanka drobno posiekanych orzechów
- 0,5 szklanki płynnego miodu
- śmietanka 30 proc.
Kutia - sposób wykonania:
- Kutię przygotowuje się dwa dni, a podaje trzeciego - wówczas jest najsmaczniejsza. Pierwszego dnia należy zająć się makiem i pszenicą. Pszenicę dokładnie wypłucz na sicie pod bieżącą wodą. Następnie wsyp ją do miski, zalej wrzącą wodą i odłóż na całą noc, by się namoczyła.
- Mak podobnie wypłucz, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Następnie wsyp do miski i podobnie jak pszenicę - zalej wrzątkiem i odłóż na całą noc do namoczenia.
- Następnego dnia odcedź pszenicę, wypłucz ją i ponownie zalej wodą, tym razem zimną i na wolnym ogniu gotuj, aż będzie miękka. Może to potrwać kilka godzin.
- Podobnie zrób z makiem. Następnego dnia odcedź go i ugotuj do miękkości w wodzie lub mleku. Ugotowany mak zmiel w maszynce do mielenia co najmniej dwa razy.
- Rodzynki czy bakalie również namocz w niewielkiej ilości wody na 2-3 godziny przed przygotowaniem kutii. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, przełóż do miski.
- Do miski z bakaliami dodaj zmielony mak, odcedzoną pszenicę, posiekane orzechy, miód oraz 1/4 szklanki słodkiej śmietanki. Kutię należy wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.
Wskazówka: Do kutii możesz dodać także jabłka czy suszone owoce. Smak mogą podkręcić owoce ugotowane w kompocie z suszu.
Jak usmażyć wigilijnego karpia? W te święta będzie idealny