Kutia - przepis stary jak świat. Świąteczny przysmak wymaga jednak trochę uwagi - podpowiemy, jak go zrobić dobrze

Kutia to kolejna potrawa wigilijna, którą przygotowywały już nasze prababki setki lat temu. To danie miało być czymś w rodzaju nagrody po ukończonym czasie adwentu, który charakteryzował się zadumą i rezygnacją z przyjemności. Stąd w kutii miód, bakalie i orzechy. Jest także pszenica, która może sprawić trochę problemów. Chętnie podpowiemy, jak ominąć przeszkody i zrobić tradycyjną kutię.

Więcej starych wigilijnych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kutia to jedno z niewielu dań wigilijnych podawanych na słodko. Wśród obowiązkowych składników jest miód, mak, bakalie oraz pszenica, z którą należy się odpowiednio obejść, żeby danie było smaczne, a ziarna nie strzelały w zębach. Oto przepis, który pomoże ci odtworzyć smak świąt sprzed wielu lat. 

Zupa grzybowaZupa grzybowa wigilijna. Tradycyjny przepis na postne danie

Kutia - stary świąteczny przepis

Składniki:

  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka pszenicy bez łusek
  • 1 szklanka rodzynek lub mieszanki różnych bakalii
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów 
  • 0,5 szklanki płynnego miodu
  • śmietanka 30 proc.

Kutia - sposób wykonania:

  1. Kutię przygotowuje się dwa dni, a podaje trzeciego - wówczas jest najsmaczniejsza. Pierwszego dnia należy zająć się makiem i pszenicą. Pszenicę dokładnie wypłucz na sicie pod bieżącą wodą. Następnie wsyp ją do miski, zalej wrzącą wodą i odłóż na całą noc, by się namoczyła. 
  2. Mak podobnie wypłucz, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Następnie wsyp do miski i podobnie jak pszenicę - zalej wrzątkiem i odłóż na całą noc do namoczenia.
  3. Następnego dnia odcedź pszenicę, wypłucz ją i ponownie zalej wodą, tym razem zimną i na wolnym ogniu gotuj, aż będzie miękka. Może to potrwać kilka godzin. 
  4. Podobnie zrób z makiem. Następnego dnia odcedź go i ugotuj do miękkości w wodzie lub mleku. Ugotowany mak zmiel w maszynce do mielenia co najmniej dwa razy.
  5. Rodzynki czy bakalie również namocz w niewielkiej ilości wody na 2-3 godziny przed przygotowaniem kutii. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, przełóż do miski.
  6. Do miski z bakaliami dodaj zmielony mak, odcedzoną pszenicę, posiekane orzechy, miód oraz 1/4 szklanki słodkiej śmietanki. Kutię należy wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. 

Wskazówka: Do kutii możesz dodać także jabłka czy suszone owoce. Smak mogą podkręcić owoce ugotowane w kompocie z suszu.

Karp smażonyJak usmażyć wigilijnego karpia? W te święta będzie idealny

Więcej o: