Kutia - przepis tradycyjny. Kluczowy jest wybór dodatków

Kutia to jedna z dwunastu potraw, które muszą znaleźć się na wigilijnym stole. Ta słodka potrawa jest naprawdę pyszna i wydobywa tradycyjny smak polskich świąt. Przepis na kutię jest bardzo prosty, kluczowy jest jednak wybór dodatków. Należy zadbać, by były naprawdę dobrej jakości.

Więcej świątecznych inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Przepis na kutię opiera się na składnikach, które nasi pradziadowie zawsze mieli zimą w swoich zapasach. Kutia jest przyrządzana od wieków z okazji Bożego Narodzenia, a jej słodki smak ma symbolizować radość z narodzin Chrystusa. Kutia w przygotowaniu jest naprawdę nie skomplikowana, ale żeby była pyszna, należy zadbać o kilka szczegółów - pszenica i mak muszą być naprawdę dobrej jakości. Zapraszamy do przepisu na pyszną, tradycyjną kutię.

Pyszny, domowy krupnikKrupnik - przepis na domowy jak u babci. Ważna jest kolejność dodania składników

Kutia - przepis:

Składniki:

  • 150 g maku
  • 0,5 szklanki pszenicy na kutię
  • 0,5 szklanki miodu
  • 1 laska wanilii
  • 130 g orzechów (najlepiej zmieszanych orzechów włoskich i laskowych)
  • 0,5 szklanki posiekanych migdałów
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka suszonych fig lub daktyli
  • 0,5 litra mleka

Kutia - sposób przygotowania:

  1. Dzień przed planowanym wykonania kutii należy opłukać i namoczyć pszenicę, by zmiękła. Najlepiej zostaw ją na całą noc. Mak należy sparzyć gorącym mlekiem - wsyp mak do miski i zalej gorącym mlekiem. Miskę z makiem przykryj talerzem i zostaw na kilka godzin lub podobnie jak pszenicę, na całą noc.
  2. Następnego dnia odcedź pszenicę i zagotuj ją w świeżej wodzie. Jeśli masz pszenicę z dobrego źródła, będzie się gotować dosyć długo, około 40 minut. Powinna być miękka, ale nie może się rozpadać. Gdy już się ugotuje, zostaw pszenicę do ostudzenia.
  3. Mak porządnie odciśnij z nadmiaru mleka i co najmniej dwa razy zmiel w maszynce o drobnych oczkach. Jeśli masz mak zmielony - wystarczy go tylko porządnie odcisnąć.
  4. Orzechy chwilę podpraż na suchej patelni, co ułatwi usunięcie gorzkiej skórki. Następnie drobno posiekaj na desce.
  5. Przygotowaną laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i za pomocą nożyka wyciągnij ziarenka.
  6. Figi lub daktyle  i skórkę pomarańczową pokrój na mniejsze kawałki. 
  7. Do maku dodaj miód i wanilię i wymieszaj. Następnie wsyp posiekane orzechy, migdały, rodzynki, figi i skórkę pomarańczową. Na koniec dodaj pszenicę. Całość dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj więcej miodu do smaku.

Ryba po greckuRyba po grecku - przepis. Dodaj jeden składnik, który odmieni jej smak

Tak przygotowana kutia to smak staropolskiej wigilii. Zrób kutię z naszego przepisu i zachwyć się jej tradycyjnym smakiem.

Zobacz wideo
Więcej o: