Przyszedł sezon na orzechy włoskie, dlatego podpowiadamy, jak szybko je rozłupać. Istnieje kilka sposobów, które wam w tym pomogą. Chodzi o namaczanie orzechów albo poddawanie ich wysokiej temperaturze.
Łupiny orzechów włoskich często bardzo ciężko się obierają, dlatego warto znać kilka sposobów, dzięki którym nie będzie to problemem.
Jak rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów? Należy zalać orzechy wrzącą wodą i pozostawić je w niej na kilkanaście minut. Następnie można próbować wciskać nożyk między połówki łupin - powinny odchodzić same bez użycia większej siły.
Zalane wodą orzechy można też umieścić w kuchence mikrofalowej. Należy włączyć ją na kilka minut. Po ostygnięciu łupiny będą bardzo łatwo odchodzić od orzechów.
Kolejną metodą będzie włożenie ich do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na około kwadrans. Orzechy włoskie powinno się rozłożyć na blaszce z papierem do pieczenia i umieścić je w piekarniku. Jest to najskuteczniejsza z metod - w ten sposób łatwo będą odchodziły nie tylko łupiny, ale też gorzkawe skórki samych orzechów.
Prażenie orzechów na suchej patelni sprawi, że skórka sama zacznie z nich odchodzić. W ten sposób bardzo szybko pozbędziecie się gorzkawej skórki i będziecie mogli zjeść orzechy ze smakiem.
Orzechy są źródłem białka i zdrowych tłuszczy. Zawierają też dużo witamin i minerałów. Poza tym usprawniają pracę mózgu głównie na zawarty w nich fosfor.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl