Jak rozłupać orzechy włoskie bez użycia dziadka do orzechów? Podajemy sprytny sposób

Orzechy to bardzo zdrowa przekąska, po którą powinno się sięgać jak najczęściej. Można dodawać je do różnych potraw i deserów. Łupanie orzechów to jednak niezwykle żmudna czynność. Jak ułatwić sobie to zadanie? Podajemy kilka sprytnych metod.

Przyszedł sezon na orzechy włoskie, dlatego podpowiadamy, jak szybko je rozłupać. Istnieje kilka sposobów, które wam w tym pomogą. Chodzi o namaczanie orzechów albo poddawanie ich wysokiej temperaturze. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Wystarczy zalać orzechy wrzątkiem i poczekać kilkanaście minut

Łupiny orzechów włoskich często bardzo ciężko się obierają, dlatego warto znać kilka sposobów, dzięki którym nie będzie to problemem.

Jak rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów? Należy zalać orzechy wrzącą wodą i pozostawić je w niej na kilkanaście minut. Następnie można próbować wciskać nożyk między połówki łupin - powinny odchodzić same bez użycia większej siły.

Inne sposoby na usunięcie łupin. Przyda się piekarnik lub kuchenka mikrofalowa

Zalane wodą orzechy można też umieścić w kuchence mikrofalowej. Należy włączyć ją na kilka minut. Po ostygnięciu łupiny będą bardzo łatwo odchodzić od orzechów. 

Kolejną metodą będzie włożenie ich do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na około kwadrans. Orzechy włoskie powinno się rozłożyć na blaszce z papierem do pieczenia i umieścić je w piekarniku. Jest to najskuteczniejsza z metod - w ten sposób łatwo będą odchodziły nie tylko łupiny, ale też gorzkawe skórki samych orzechów.

Jak pozbyć się skórki z orzecha? Pomoże prażenie na patelni 

Prażenie orzechów na suchej patelni sprawi, że skórka sama zacznie z nich odchodzić. W ten sposób bardzo szybko pozbędziecie się gorzkawej skórki i będziecie mogli zjeść orzechy ze smakiem.

Orzechy włoskie zawierają wiele cennych składników, dlatego warto je często spożywać 

Orzechy są źródłem białka i zdrowych tłuszczy. Zawierają też dużo witamin i minerałów. Poza tym usprawniają pracę mózgu głównie na zawarty w nich fosfor.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA