Świąteczna ryba pod warzywną pierzynką. W odchudzonej wersji jest równie smakowita co klasyka

Rybka lubi pływać, ale nie zawsze musi taplać się w kalorycznych sosach. Poznaj zdrowszą alternatywe - to pełnia smaków, która kusi bogactwem warzyw i obłędnym aromatem. Wystarczy wszystko naprzemiennie poukładać i można cieszyć się wyborną przystawką.

Ugotuj filety i zatop je w warzywnym puchu. Tak właśnie powstaje najlepsza ryba na wigilię w nieco zdrowszej i odchudzonej wersji. Zapomnij więc o kalorycznych przystawkach i postaw na lekki rarytas, który nie tylko smakuje, ale i jest zdrowy!

Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera

Zdrowa rybka idealna na świąteczny stół - bez tłustych sosów i tony dodatków

Nie ma Bożego Narodzenia bez stołu uginającego się od wybornych smakołyków i tradycyjnych dań. Najczęściej w polskich domach szykuje się fikuśne sałatki, śledziki i rozmaite wypiek. Elementem obowiązkowym są także ryby, a szczególnie ta z naszego sprawdzonego i nieco odchudzonego przepisu. Na próżno szukać w składzie majonezu, śmietany czy innych kalorycznych dodatków. Jest lekko, zdrowo i kolorowo. 

Świąteczna ryba wcale nie musi być tłusta i wiązać się z bólem żołądka. Wystarczy wzbogacić główny składnik o solidną porcję warzyw, a także śródziemnomorski klimat - tu nie obejdzie się bez passaty. Taki duet nie tylko smakuje, ale i pięknie zaprezentuje się na wigilijnym stole

Przepis na lekką rybę świąteczną. Za pomnij o tłustych, ciężkich rarytasach 

Składniki: 

  • duży filet np. dorsza (250 g),
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 100 g selera,
  • por, 
  • 200 g passaty,
  • łyżka koncentratu,
  • sól,
  • pieprz, 
  • odrobina oleju. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania ryby. Filety dokładnie przepłucz w zimnej wodzie, oczyść z ewentualnych ości, pokrój na mniejsze kawałki i osusz ręcznikiem papierowym. Mięso dopraw. Gotuj na parze przez 15 minut. 
  2. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. 
  3. Na rozgrzanym oleju podsmaż pora. Gdy warzywo nabierze kolorów, dodaj starte na grubych oczkach, marchewki, selera i pietruszkę. Smaż na małym ogniu przez 12 minut, co chwilę mieszając. Warzywa dopraw wedle uznania. 
  4. Pod koniec dodaj pomidorową passatę. Duś kolejne 10 minut. 
  5. Do naczynia w którym planujesz podać rybę, umieść część duszonych warzyw. Na kolorową pierzynkę przełóż teraz podsmażoną rybę. Wierzch pokryj pozostałą częścią warzyw i gotowe! Ta metoda pięknie się prezentuje i zapewnia, że wszystkie smaki będą uwydatnione. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.