Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wigilia to przede wszystkim tradycyjne smaki i babcine przepisy. Warto jednak nieco poeksperymentować z menu i przygotować nowe, oryginalne smaki. Jedną z ciekawych receptur jest skandynawski specjał według Roberta Makłowicza. Jak podkreśla - wystarczy kilka składników i odrobina eleganckiego trunku, by podbić kubki smakowe gości.
Na wigilijnym stole króluje tradycja i dobrze wszystkim znane dania i przystawki. W tradycyjnym menu znajdziemy śledzie na wiele sposobów, karpia, pstrąga czy łososia. Atlantycki rarytas to w kuchni synonim elegancji i dobrego smaku. Uwielbia ją niemal każdy, a podana w oryginalny sposób podbije serca nawet najbardziej wymagających.
Robert Makłowicz zdradził przepis na ciekawą alternatywę dla nudnych i oklepanych dań rybnych. Gravlax specjał rodem z dalekiej północy. Bazuje na łososiu i bogatej w aromaty marynacie. W składzie znajdziemy dużo koperku, pieprz, sól, cukier i niewielką ilość brandy lub konaku. Wyrafinowany trunek idealnie spaja rybę z zalewą - efekt rozpieszcza kubki smakowe i na długo zostaje w pamięci.
Składniki:
Sposób przygotowania: