Skandynawski rarytas idealny na świąteczny stół. Robert Makłowicz radzi jak oryginalnie podać rybę

Na świątecznym stole nie może zabraknąć rybnych specjałów i ciekawych przystawek. Robert Makłowicz zdradza przepis na skandynawski rarytas w aromatycznej marynacie. Północna receptura świetnie zastąpi tradycyjną rybę w galarecie czy śledziowe koreczki.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wigilia to przede wszystkim tradycyjne smaki i babcine przepisy. Warto jednak nieco poeksperymentować z menu i przygotować nowe, oryginalne smaki. Jedną z ciekawych receptur jest skandynawski specjał według Roberta Makłowicza. Jak podkreśla - wystarczy kilka składników i odrobina eleganckiego trunku, by podbić kubki smakowe gości. 

Skandynawski specjał idealny na świąteczny stół

Na wigilijnym stole króluje tradycja i dobrze wszystkim znane dania i przystawki. W tradycyjnym menu znajdziemy śledzie na wiele sposobów, karpia, pstrąga czy łososia. Atlantycki rarytas to w kuchni synonim elegancji i dobrego smaku. Uwielbia ją niemal każdy, a podana w oryginalny sposób podbije serca nawet najbardziej wymagających. 

Robert Makłowicz zdradził przepis na ciekawą alternatywę dla nudnych i oklepanych dań rybnych. Gravlax specjał rodem z dalekiej północy. Bazuje na łososiu i bogatej w aromaty marynacie. W składzie znajdziemy dużo koperku, pieprz, sól, cukier i niewielką ilość brandy lub konaku. Wyrafinowany trunek idealnie spaja rybę z zalewą - efekt rozpieszcza kubki smakowe i na długo zostaje w pamięci. 

Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem

Przepis na Gravlax według Roberta Makłowicza

Składniki: 

  • 1 kg filetu z łososia ze skórą,
  • pęczek łodyżek koperku,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka brandy lub koniaku
  • 2 łyżeczki soli,
  • 100 ml wody,
  • łyżka zgniecionego lub grubo zmielonego białego pieprzu.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem. Zaczynamy od umycia i osuszenia ryby. Tak przygotowany łosoś ląduje w dużym naczyniu. 
  2. Koperek drobno siekamy, łączymy z wodą, alkoholem, pieprzem, solą i cukrem. Marynatę dokładnie nakładamy na rybę - stronę ze skórą również nacieramy.
  3. Tak przygotowany rarytas przykrywamy folią. Obciążamy i wkładamy do lodówki na dwie doby leżakowania. Następnie pozbywamy się nadmiaru płynu z naczynia i odsączamy rybę. Pozostawiamy na kolejną dobę. 
  4. Filet układamy na desce do krojenia skórką do dołu. Usuwamy nadmiar marynaty i przy pomocy bardzo ostrego noża kroimy cienkie, wręcz transparentne plastry. 
  5. Podajemy jako przekąskę, z pieczywem, ulubionymi sosami lub jako dodatek na kanapkę. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.