Pożywne i miłe dla oka przystawki to kropka nad i każdego spotkania. W smaczny sposób zaspokoją głód do głównego dania i można je też spakować gościom na wynos. Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami? O szczegółach piszemy w dalszej części artykułu.
Grunt to dobre planowanie, dlatego przed wyprawą do sklepu zawsze warto sprawdzić stan zapasów. To prosty sposób na oszczędność czasu i środków na koncie, które szczególnie podczas świąt topnieją w zastraszającym tempie.
Oto lista produktów potrzebnych do przygotowania jajek faszerowanych pieczarkami:
Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami? Oto pierwsze kroki:
Przepis na jajka faszerowane nie jest trudny. Tak prezentuje się jego drugi etap:
Każda przystawka, którą można przygotować odrobinę wcześniej to oszczędność czasu w dniu spotkania. Ze względu na nadmiar obowiązków świąteczne poranki często bywają nerwowe i to kolejny podwód, aby o świąteczne menu zadbać odrobinę wcześniej. Jednak to, o czym należy pamiętać to fakt, że przygotowany farsz można bezpiecznie przechowywać w lodówce maksymalnie przez trzy dni. Po tym czasie nawet najlepsze jajka faszerowane trzeba będzie wyrzucić.
Tradycja polskiej gościnności zakłada nie tylko suto zastawiony stół, ale też opcję "na wynos". Oprócz ciasta bliskim można podarować pojemniczek z faszerowanymi jajkami, które umilą im chwile po powrocie. Aby nie martwić się o zwroty salaterki, faszerowane jaja dla gości można zapakować do większego słoja wyłożonego liśćmi sałaty z ozdobnym materiałem na zakrętce.
Zobacz też: Jeśli brakuje ci pomysłów, zrób szybką sałatkę z awokado i jajkiem na Wielkanoc. Nie będziesz żałować