Aromatyczne jajka faszerowane smażonymi pieczarkami, które pokocha nie tylko Twoja druga połówka

Jajka faszerowane pieczarkami to klasyczna przystawka na Wielkanoc, ale sprawdzi się też przy innej okazji. Posmakuje gościom w każdym wieku i nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Prosty i szybki przepis na jajka faszerowane pieczarkami znajdziesz poniżej.

Pożywne i miłe dla oka przystawki to kropka nad i każdego spotkania. W smaczny sposób zaspokoją głód do głównego dania i można je też spakować gościom na wynos. Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami? O szczegółach piszemy w dalszej części artykułu. 

Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Jajka faszerowane z pieczarkami - czas na zakupy 

Grunt to dobre planowanie, dlatego przed wyprawą do sklepu zawsze warto sprawdzić stan zapasów. To prosty sposób na oszczędność czasu i środków na koncie, które szczególnie podczas świąt topnieją w zastraszającym tempie. 

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami - lista produktów 

Oto lista produktów potrzebnych do przygotowania jajek faszerowanych pieczarkami:

  • majonez - 2 łyżki, 
  • jajka ugotowane na twardo - 8 sztuk, 
  • pieczarki - 5 sztuk, 
  • cebula - 1 sztuka, 
  • masło - 1 łyżka, 
  • sałata - 5 liści, 
  • kiełki rzodkiewki - 10 g, 
  • sól, pieprz.

Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami? Etap I 

Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami? Oto pierwsze kroki:

  • Zacznij od dokładnego umycia jajek pod bieżącą wodą, następnie ugotuj wszystkie sztuki na twardo (czas to około 7 minut).
  • W kolejnym kroku wyjmij jajka z wody, a gdy ostygną obierz i przekrój na pół (niecierpliwi mogą wystudzić jajka pod strumieniem zimnej wody, lub włożyć je na chwilę do miseczki z zimną wodą).
  • W tym momencie przy pomocy łyżeczki wyjmij delikatnie żółtka, tak aby nie uszkodzić naturalnej foremki z białka. 

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Etap 2 

Przepis na jajka faszerowane nie jest trudny. Tak prezentuje się jego drugi etap:

  • Teraz przejdź do cebuli i pieczarek. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, pieczarki umyj i także posiekaj na drobno.
  • Cebulę i pieczarki podsmaż razem na maśle na patelni. Następnie przełóż do miski i gdy ostygną, wymieszaj razem z rozdrobnionym żółtkiem.
  • Do masy dodaj majonez i dopraw całość przy pomocy soli i pieprzu. Następnie wypełnij jajka powstałym farszem.
  • Tak powstałe jajka faszerowane z pieczarkami można serwować na liściach sałaty z dekoracją w formie kiełków rzodkiewki, które dodadzą nieco ostrzejszą nutę. 

Jajka faszerowane pieczarkami - ile mogą stać w lodówce? 

Każda przystawka, którą można przygotować odrobinę wcześniej to oszczędność czasu w dniu spotkania. Ze względu na nadmiar obowiązków świąteczne poranki często bywają nerwowe i to kolejny podwód, aby o świąteczne menu zadbać odrobinę wcześniej. Jednak to, o czym należy pamiętać to fakt, że przygotowany farsz można bezpiecznie przechowywać w lodówce maksymalnie przez trzy dni. Po tym czasie nawet najlepsze jajka faszerowane trzeba będzie wyrzucić.

Faszerowane jaja dla gości 

Tradycja polskiej gościnności zakłada nie tylko suto zastawiony stół, ale też opcję "na wynos". Oprócz ciasta bliskim można podarować pojemniczek z faszerowanymi jajkami, które umilą im chwile po powrocie. Aby nie martwić się o zwroty salaterki, faszerowane jaja dla gości można zapakować do większego słoja wyłożonego liśćmi sałaty z ozdobnym materiałem na zakrętce. 

Zobacz też: Jeśli brakuje ci pomysłów, zrób szybką sałatkę z awokado i jajkiem na Wielkanoc. Nie będziesz żałować

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.